(NaturalNews)

В най-голямото такова изследване, проведено някога, учени са открили доказателства, че съзнанието продължава дори след като мозъчната активност е престанала. Това доказателство за живот след смъртта идва от проучване, водено от изследователи от университета в Саутхемптън и публикувано в списание Resuscitation (Възкресение).

„Противно на възприятието, смъртта не е специфичен момент, а потенциално обратим процес, който се появява след всяко тежко заболяване или злополука, каращи сърцето, белите дробове и мозъка, да престанат да функционират“, заявява ръководителят на изследването д-р Сам Парниа. „Ако се направи опит да се обърне този процес, това се нарича ‘сърдечен арест’, но ако тези опити не успяват това се нарича ‘смърт’.“

Близо 40 процента от интервюираните си припомнят изпитване на някаква форма на съзнание, след спиране на сърдечната дейност (когато са в клинична смърт).

Голямо разнообразие от преживявания, близки до смъртта

Проучването AWARE (съзнаване по време на реанимация) се стреми да използва научния метод, за да се проучат преживяванията, които обикновено се описват с неясни термини – преживяване близо до смъртта (ПБС) и извънтелесно преживяване (ИТП). Изследователите интервюирали 2060 пациенти, които са преживели сърдечен арест от 15 болници в Австрия, Обединеното кралство и Съединените щати.

Д-р Парниа казва: „В това изследване искахме да отидем отвъд емоционално заредения, но все пак недобре определен термин ПБС, за да изследваме обективно какво се случва, когато умрем“.

Изследователите открили, че 39 процента от интервюираните, оцелели сърдечен арест, описват чувство, че са били „в съзнание“ след спиране на сърдечната дейност. Но много от тях не са имали конкретни спомени, свързани с възприемането.

„Това предполага, че първоначално може би повече хора имат умствена дейност, но след това губят спомените си за отзоваване на паметта след възстановяване, което се дължи или на ефекта на мозъчна травма или на седативни лекарства“, казва д-р Парниа.

От тези, които съобщават за усещане на осъзнатост, само 2 процента описват изживяване в съответствие с популярната идея на извънтелесно преживяване (ИТП), като виждане или чуване на събития, случващи се около телата им. Девет процента докладват изживявания в съответствие с популярната идея на преживяване близо до смъртта (ПБС), като чувство на топлина или наличие на светлина. Четиридесет и шест процента, обаче, съобщават преживявания, които не са в съответствие нито с ИТП, нито с ПБС, включително страшни или преживявания, свързани с преследване.

Клинично потвърждение на извънтелесно преживяване

Може би най-важното откритие от изследването е това, което може би е първото по рода си клинично потвърждение на извънтелесно преживяване. В този случай, 57-годишният социален работник докладва точно нещата, които се са се случвали около него, след като мозъчната му дейност е спряла.

„Това е важно, тъй като често се приема, че преживяванията във връзка със смъртта са вероятно халюцинации или илюзии“, казва д-р Парниа, „срещат се както преди сърцето да спре, така и след като се е рестартирало успешно, но не и преживяване, съответстващо с „истинските“ събития, когато сърцето не бие.

„В този случай, съзнанието и информираността изглежда се случват през три-минутен период от време, когато не е имало сърдечна дейност. Това е парадоксално, тъй като мозъкът обикновено престава да функционира в рамките на 20-30 секунди след като сърцето спре и не се възобновява отново, докато не се рестартира сърцето. Освен това, подробните спомените на визуалнo съзнание в този случай са в съответствие с потвърдени събития.“

Спомените на мъжа не само са били точни, но дори са помогнали на учените да поставят изживяването му във времето.

„Човекът описа всичко, което се случи в стаята, но важното е, че той е чул две позвънявания от една машина, която прави шум на три минутни интервали. Така че бихме могли да пресметнем колко дълго време продължава  [преживяването]“, казва д-р Парниа.

„Той изглеждаше много убедителен и всичко, което каза, че се е случило с него, се бе случило в действителност.“

„Изследователите трябва да бъдат поздравени за завършване на едно завладяващо проучване, което ще отвори вратата към по-задълбочени изследвания за това, което се случва, когато умрем“, пише д-р Джери Нолан, редактор-шеф на Resuscitation.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

2 thoughts on “Животът след смъртта е истински, заключава научно изследване с 2000 пациенти”
  1. Истинската Наука не е в противоречие с Библейската наука, където е обяснено защо умираме и какво се случва след смъртта. Скоро ще се празнува Христовото въскресение, дано се замислят хората защо се празнува!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *