червена-черна-бяла-киноа

Застаряването е неизбежно, но може да бъде забавено. Ако искате да живеете по-дълго и да увеличите метаболизма си, добавянето на киноа към вашата диета може да бъде решение. Ново проучване, включващо нематодни червеи, наречени Caenorhabditis elegans, установило, че храненето с киноа помага за забавяне на стареенето и подобряване на метаболизма.

Екип от изследователи от университета „Рътгърс“ и Института за състоянието на човешкото здраве в Държавния университет на Северна Каролина (PHHI) изследва конкретни фитохимикали в киноа, наречени phytoecdysteroids, и 20-Hydroxyecdysone, който е основният фитоекдистероид в семена.

Изследователите са определили „здравето“ на червеите C. elegans, като са наблюдавали продължителността на живота, както и други фактори в отговор на храненето с киноа. C. elegans са прозрачни – което прави клетъчната активност по-лесна за наблюдение – и имат кратък живот. В допълнение, те са обикновен организъм със специфични видове метаболитни гени, които са подобни на бозайниците, което ги прави идеален основен вид в проучвания, свързани със стареенето.

Изследователите хранят нематодните червеи с инфилтрат, подготовен от семена на киноа, обогатен с фитоедистероиди. Това увеличило средната продължителност на живот на организмите от девет на 11 дни.

Изследователите забелязали значително по-ниски нива на телесни мазнини и реактивни кислородни видове. Разширените гликационни крайни продукти се натрупват по време на стареене и се казва, че играят роля в повишаването на окислителния стрес и възпаление.

Резултатите от изследването, публикувани в Journal of Functional Foods, показват, че храненето с киноа забавя стареенето на C. elegans и подобрява метаболизма на организма.

„Нашите открития потвърждават докладите от проучвания при бозайници, че 20 НE лечение намалява натрупването на липиди при животни. Колективно, тези резултати предполагат, че добавянето на 20 НЕ-съдържащи киноа препарати може да стимулира метаболитното здраве в C. elegans чрез консервативен механизъм, който може да бъде екстраполиран към хората „, пише изследователят.

Изследователите твърдят, че добавянето на киноа към диетата на човека може да подобри различните аспекти на здравето сред застаряващото население.

Киноа и хранителните вещества, които съдържа

Киноа е семе от същото семейство като цвекло, патладжан и спанак и е чудесен заместител на пшеница, кускус и ориз. Има два вида – червена и кремаво бяла. Тя има леко горчив вкус, и когато се готви се отваря, за да освободи малки бели „къдрици“, докато омекнат. Първоначално е отглеждана в южноамериканските страни, като Перу, Чили и Боливия, в продължение на хиляди години и се е превърнала в основен хранителен режим за инките и техните потомци.

Киноа е богата на хранителни вещества. Всъщност, Обединените нации определиха 2013 г. за „Международна година на киноа“ като признание за високото хранително съдържание на киноата. Тя има два пъти повече протеини, отколкото ориз или ечемик, чудесен източник е на калций, магнезий и манган, съдържа някои витамини В, витамин Е и диетични фибри. Освен това съдържа всичките девет основни аминокиселини и малки количества омега-3 мастни киселини. По този начин, тя също може да помогне за предотвратяване и лечение на болести.

Автор: Michelle Simmons

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×