(NaturalNews)

Ако приемате статини за висок холестерол и страдате от често забравяне или амнезия, може да сте жертва на индуцирано увреждане на паметта от статини. Нови изследвания, публикувани в списанието с открит достъп PLoS One показват, че правастатин (Pravachol), общ статин, лекарство използвано за намаляване на нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL) холестерол в кръвта, възпрепятства познавателна способност и припомнянето.

Изследователи от университета на Бристол във Великобритания изпитват ефектите на правастатин и аторвастатин (Lipitor) на мишки в продължение от 18 дни, като оценяват тяхната колективна способност да учат прости задачи и да си спомнят как да намерят храни за награди. В края на 18-тия ден мишките имат период на оттегляне за една седмица, без лекарства, следвано от изследвания, предназначени да се определи количествено способността им да разпознават по-ранно срещани обекти.

Когато се оценяват окончателните данни изследователският екип отбелязва, че правастатинът нарушава цялостния капацитет за учене на мишките през последните дни на лечение, симптом, който е напълно обратим след като мишките са спрени от лекарствата. Но доколкото са заинтересовани за паметта за разпознаване на обекти, мишките, приемащи правастатин, имали трайно отрицателно увреждане.

„Резултатите показват, че хронично лечение с правастатин уврежда работата и разпознаващата памет при гризачи“, обяснява за изследването съобщение на Университета от Бристол. „Обратът на ефектите при спиране на лечението е подобен на това, което се наблюдава при пациенти, но липсата на ефект на аторвастатин показва, че някои видове статини са с по-голяма вероятност да причинят когнитивни нарушения от други.“

Тъй като около седем милиона души в Обединеното кралство, и други около 15 милиона души в САЩ, използват статини, констатациите имат силни последици за общественото здраве. Не само, че потвърждават безброй хиляди анекдотични доклади от потребители на статини за това как лекарствата предизвикат нарушения и загуба на паметта, но те също така подсилват предложенията, поставени от Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) миналата година, производителите на статини ясно да етикетират на опаковките на лекарствата страничните ефекти, свързани с познавателната функция.

„Това откритие е ново и вероятно отразява анекдотичните доклади и съветите на FDA“, казва Нийл Мериън, професор по неврология и водещ автор на изследването в Университета на училище Бристол по физиология и фармакология във Факултета по медицински и ветеринарни науки. „За да се разбере по-добре връзката между лечението със статини и познавателна функция, са необходими допълнителни изследвания.“

Освен пълната им безполезност, проучвания показват, че статините могат да доведат до диабет, заболяване на черния дроб и увреждане на мускулите

Други чести странични ефекти на статините включват повишен риск от диабет тип 2, увреждане на черния дроб и влошаване  състоянието на мускулите. Многобройни проучвания също така поставят под въпрос способността на статините да осигуряват смислена защита срещу сърдечно-съдови заболявания, включително неотдавнашния преглед на публикуваната литература за статините при която е установено, че те са една от най-бруталните медицински измами на всички времена.

„Употребата на статини се свързва с по-висока честота на тежка коронарна артериална стеноза, както и увеличаване  броя на коронарните съдове, развиващи обструктивно заболяване на коронарните артерии“, пишат авторите на последния преглед, озаглавен „Грозната страна на статините. Системна оценка на съвременните не-известни неизвестни“ и публикувано в Списание по ендокринни и метаболитни заболявания.

„Освен това, употребата на статини е свързана с увеличаване  разпространението и степента на смесена калцирана плака. Пет предстоящи изследвания свидетелстват за това, че лечението със статини не предизвиква коронарна регресия на калций и развитието на коронарен калций продължава, независимо от лечението със статини.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Забравихте за лекарствата си? Статините причиняват увреждане на паметта”

Напиши коментар

Добави обява

×
×