Гмо-знак-поле-ферма

(NaturalNews) Русия прие нов закон, който забранява всякакво отглеждане на ГМО култури и ГМО животновъдството в Руската федерация, за да се предотврати изпускането на ГМО в околната среда. Освен това, новият закон позволява на руското правителство да ограничава вноса на генетично модифицирани продукти, които могат да представляват заплаха за здравето на хората или за околната среда.

През 2015 г. руският президент Владимир Путин заяви пред руския парламент, че страната трябва да стане най-големият доставчик на био (органични) храни в света. По-късно същата година, Русия приложи закон, който изисква стриктно етикетиране на продукти, които съдържат ГМО, докато руският вицепремиер Аркадий Дворкович заяви, че Русия няма да използва генетично модифицирани организми, за да увеличи производителността в селското стопанство.

Той каза: „Русия избра различен път. Ние няма да използваме тези [ГМО] технологии,“

В резултат на това в Държавната дума бе изпратен законопроект за пълна забрана на отглеждането на ГМО култури, който е вече напълно одобрен.

Най-чистите земеделски продукти в света

Новият закон е голяма победа за анти-ГМО застъпниците, включително министъра на земеделието Александър Ткачев и самият президент Путин. Путин и Ткачев вярват, че новият закон ще помогне на Русия да стане най-големият доставчик на здравословна, екологична и чиста висококачествена храна в света – особено след като световното търсене на биологични продукти се увеличава бързо.

Противниците на новия закон обвиняват сегашните руски земеделски лобисти, че се страхуват от конкуренцията и развитието на нови технологии.

Както бе съобщено от We Are Anonymous, първата чернова на законодателството за ГМО е била тема на разгорещени дебати. В опит да спрат закона, про-ГМО лобистите са публикували доклад, който е твърдял, че ГМО са здравословни и безопасни.

Изследването е било написано от зле квалифицирани учени, които са използвали статии за своя анализ, повлияни от Монсанто и други ГМО компании. Изследователите включват Александър Ю. Панчин от Института за проблеми по предаване на информацията (IITP) от Руската академия на науките, и Александър Тужиков, научен сътрудник в Института Bascom Palmer Eye, Университета на Маями, специализиран в компютърни науки, биоинформатика.

„Извършихме статистически повторен анализ и преглед на експериментални данни, представени в някои от тези изследвания и установихме, че доста често в противоречие с изводите на авторите, данните всъщност осигуряват слаби доказателства за вредите, които не могат да бъдат разграничени от шанс,“ пишат Панчин и Тужиков в своя абстракт.

Учени от Националното сдружение за генетична безопасност (OAGB) отбелязват, че методите, използвани за техния доклад не позволяват на учените да идентифицират токсичните ефекти от ГМО; напротив, те прикриват токсичните ефекти. Предвид дефектния характер на техните резултати, докладът на Панчин и Тужиков не е имал ефекта, за който са се надявали, което е трябвало да спре закона за забрана на ГМО.

В последен опит за блокиране на забраната, ГМО опонент и президент на Руската академия на науките, Владимир Фортов, поисква среща с президента Путин, за да се опита да го убеди за всички предимства, които може да имат ГМО храните. Изглежда, обаче, че докладът и срещата не са имали много голямо влияние върху избора на Путин за биологична, не-ГМО храна.

Максималната ГМО-забрана

След като почти половината от страните от Европейския съюз се отказаха от решението да започнат отглеждане на ГМО култури миналата година, забраната на Путин е една крачка напред.

Според някои експерти, наложената от Русия забрана за отглеждането, развъждането и вноса на ГМО култури може да има дългосрочни последици за световната ГМО индустрия. Според Capital Press, новият закон може да даде предимство на руските фермери с износа за САЩ и Европа.

След като търсенето на чисти биопродукти продължава да се покачва, Русия ще бъде в отлична позиция да изнася продукцията си на света, докато ГМО-ориентираният американски пазар ще се мъчи да се отърве от своите „франкенхрани.“

За да  избегнете попадането на някои от тези променени храни в чинията си, уверете се, че вашата продукция идва от надежден биоизточник, или започнете да отглеждате ваши собствени. Дори и да не разполагате с градина, первазът на прозореца или терасата ще свършат работа.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Amy Goodrich

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×