С родина Азия, дюлите са средни по размер, полутропически широколистни дървета, които растат до около 4 метра височина. Те са роднина на ябълките и крушите, и принадлежат към семейството на ябълковите плодове. Поради различните ползи за здравето на плода дюля, тя има много приложения.

Хранителна стойност

Въглехидрати – 15,3 г
Захар – 12.53 г
Хранителни влакнини – 1,9 г
Мазнини – 0.10 г
Протеин – 0.4 г
Вода – 83,8 г
Витамин А – 40 мкг
Ниацин (витамин B3) – 0,2 мг
Витамин В6 – 0,04 мг
Фолиева киселина (витамин B9) – 8 мкг
Витамин С – 15.0 мг
Калций – 8 мг
Желязо – 0,7 мг
Магнезий – 8 мг
Фосфор – 17 мг
Калий – 197 мг
Натрий – 4 мг
Енергия – 60 ккал (240 кДж)

7 невероятни здравни ползи от дюлите

Сърдечно-съдови заболявания
Дюлята е известна със своята ефективност при понижаване на холестерола. Тя намаля лошия LDL холестерол и увеличава добрия холестерол, като така увеличава притока на кръв. По този начин се намалява запушването на кръвния поток. Това значително намаля високо кръвно налягане.

Антибактериални свойства
Дюлята съдържа антибактериални свойства и често се използва за лечение на лош дъх. Тя убива бактериите и е чудесна храна по време на настинки и грип. Дюля често се използва в направата на кремове за намаляване на пъпки и овлажняване на кожата.

Диабет
Високото съдържание на фибри предотвратява пикове в нивата на кръвната захар. Нестабилни нива на кръвната захар могат да бъдат фатални за диабетици.

Подобряване на храносмилането
Както казахме дюлята съдържа добро количество фибри. Тя е ефективна за подобряване на храносмилането и също така предпазва от запек и диария.

Загуба на тегло
Дюлята е с ниско съдържание на калории и сол. Тя е богата на витамини и минерали, които стимулират метаболизма и насърчават загубата на тегло.

Имуностимулант
Дюлята е много добър източник на витамин C, предоставяйки 13,8 мг на плод, което е 23% от препоръчителната дневна стойност. Витамин С се смята за стимулатор на имунната система и помага за укрепване на телата и защитава срещу болести.

Подобряване на зрението
Предполага се, че дюлите могат да лекуват нощна слепота. Флавоноидни съединения и фитонутриенти могат да намалят свободните радикали, които причиняват увреждане на окото.

Предотвратяване на рак
Дюлята съдържа антиоксиданти наречени Фенолни, които се борят със свободните радикали, водещи до рак.

 

Автор: jeery park

Източник: http://blogs.naturalnews.com/forbidden-fruit-7-incredible-health-benefits-quince-fruit/

Напиши коментар

Добави обява

×
×