(NaturalNews)

Ако търсите начини за подобряване на здравето на сърцето си, не пренебрегвайте драматичното въздействие на двете прости хранителни вещества: витамин В6 и CoQ10.

В контролирано проучване, публикувано в списание Хранителни Изследвания през октомври 2012 г., изследователи от Медицинския Университет Chung Shan в Тайван измерват нивата на витамин B6 и CoQ10 в 89 здрави контроли и 45 лица с коронарна артериална болест (КАБ, определена като най-малко 50% стеноза на една главна коронарна артерия). Изследователите открили, че участниците с КАБ имали значително по-ниски нива на двете химични вещества, отколкото здравите участници.

В допълнение, хората с по-високо съотношение на CoQ10 към общия холестерол са били със значително по-високи нива на витамин В6, и хората с по-високи нива на CoQ10 са имали значително по-малък риск от коронарна артериална болест, дори и след регулиране на потенциални объркващи фактори.

Остава неясно дали ниските нива на B6 и CoQ10 всъщност са причина за КАБ, но учените смятат, че повишаване на нивата на химикалите ще помогне за защита на сърцето.

„Знае се, че възрастта е независим рисков фактор за коронарна артериална болест, и пациенти, страдащи от КАБ могат да получат загуби на [CoQ10], защото са под по-висок оксидативен стрес поради остаряване и заболяване“, пишат изследователите. „Ето защо е полезно да се прилага [CoQ10] при пациенти с КАБ за намаляване на оксидативния стрес и увеличаване на дейността на антиоксидантните ензими.“

Тъй като тялото използва витамин B6 да синтезира CoQ10, добавки витамини също могат да бъдат полезни за хората с коронарна артериална болест, заявяват изследователите.

B6 и CoQ10 поддържат функционирането на органите

Не е изненада, че ниските нива на витамин B6 и CoQ10 могат да доведат до здравословни проблеми, тъй като и двете са от съществено значение за нормалното функциониране на организма.

Витамин В6, който се намира в храни като месо, пълнозърнести храни, ядки, банани и зеленчуци, е основна хранителна съставка, която играе ключова роля в метаболизма на аминокиселините и захарта. И все пак според проучване от 2008, публикувано в Американски Журнал за Клинично Хранене, недостигът на този витамин е широко разпространен дори и сред тези, които приемат добавки, или които приемат повече от препоръчания дневен режим. Жените, които взимат орални контрацептиви са с особено висок риск.

За разлика от витамин В6, който трябва да се приема от храна, CoQ10 (официално известен като коензим Q10) може да се синтезира в организма. CoQ10 помага за производството на енергия за клетките, чрез подпомагане на митохондриите в производството на клетъчния източник на гориво аденозинтрифосфат (АТФ).

Коензимите са химични вещества, които подпомагат ензимите на организма при извършване на процеси, като храносмилането и поддръжката на органите.

CoQ10 също предоставя други ползи за здравето, включително на тези, които страдат от ангина и високо кръвно налягане. Изглежда, че подпомага когнитивното здраве и може да помогне за борба с последиците от застаряване.

Въпреки че CoQ10 се произвежда от тялото, можете да увеличите нивото като консумирате храни, богати на CoQ10 включително органни меса, говеждо месо, сардини, скумрия и соево олио. Освен това се предлага на пазара като хранителна добавка под имената Q10, витамин Q10, убихинон и убидекаренон.

Източник: http://www.naturalnews.com/040528_heart_disease_prevention_CoQ10_vitamin_B6.html#ixzz2UjImSgID

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *