Промяната на цвета на косата в сиво, сребристо или бяло, се счита за нормален признак на стареене. Това се случва, когато телата ни спират засекретяването на меланин. Остаряването е естествен процес и много хора се сблъскват с него и го приемат като нещо нормално. Все пак, има някои, които не са добре подготвени да приемат тази естествена еволюция.

Как побеляват косите ни?

С напредване на възрастта фоликулите по нашия череп започват да произвеждат по-малко меланин. Това е пигмент, който прави косата ни цветна – черна, кафява, руса … Когато е налице намалено количество на секретиран меланин на косата ни и липсва пигмент, тя посивява. Нашите гени играят голяма роля относно това в коя част на стареенето ще започне побеляване на косата. Някои хора изпитват това още на 25-годишна възраст, а някои имат естествения си пигмент, докато не достигнат 40 или дори 45 години. Въпреки това, начинът на живот може да повлияе на количеството бяла коса.

Четирите основни причини, поради които косата ни побелява по-рано от очакваното

Тютюнопушене
Пушенето има огромен ефект върху процеса на стареене. То се отразява не само на сърцето, белите дробове, артериите и вените, но е също и най-големият враг на косата и кожата. Счита се за тих убиец на косата и за една от причините за по-рано побеляване на косата.

Хроничен стрес
Съществува силна връзка между нивото на стрес и побеляването на косата. Хората, които са изложени на по-високо ниво на стрес за продължителен период от време, вероятно ще имат по-сива коса. Ето защо, ако сребристото не е любимият ви цвят на коса, се опитвайте да избягвате стреса, колкото е възможно. Един от най-великите начини за облекчаване на стреса е йога.

Медицинско състояние
Някои заболявания могат да повлияят на космените фоликули. Хората, които страдат от автоимунни заболявания са склонни да страдат от преждевременно побеляване. Проблеми с щитовидната жлеза или кожни проблеми като екзема или псориазис могат също да повлияят върху по-рано от очакваното посивяване. Много от автоимунните заболявания са свързани отново с нивото на стрес.

Дефицит на витамини
Витамин В12 е най-отговорен за преждевременното побеляване. Затова хората, които не ядат продукти, които съдържат този витамин, е вероятно да имат по-сива коса от нормалното. Придържайки се към една добре балансирана диета не само е превенция за преждевременно побеляване, но също така и насърчава дълголетие и жизненост.

Автор:  wellnesseuphoria

Източник: http://blogs.naturalnews.com/reasons-hair-turning-grey-earlier-expected/

Напиши коментар

Добави обява

×
×