(NaturalNews)

Маслото, което беше демонизирано за доста дълго време се възражда отново. Със скорошното признаване, че транс-мазнините са нездравословни, образованите потребители започват да използват повече от тази традиционна мазнина. Маслото, особено от пасящи животни и органично е с високо съдържание на много основни хранителни вещества. Противно на общоприетото схващане, наситените мазнини в маслото не причиняват сърдечно-съдови заболявания. Маслото предлага защитни сили срещу няколко заболявания. Всъщност, съвсем наскоро Швеция промени здравословните препоръки на тяхната страна, да се включат по-здравословни наситени мазнини и по-малко преработени въглехидрати.

Защо телата ни се нуждаят от масло

Маслото е отличен източник на мастноразтворими витамини A, D, E и K2, необходими за много здравословни функции. То съдържа също и микроминералите манган, хром, цинк, мед, йод и селен.

Масло от крави, които се хранят със зелена трева, съдържа високи количества от КЛА или конюгирана линолова киселина, която защитава от рак и помага на тялото за изграждане на мускули, вместо мазнини. Маслото съдържа здравословен холестерол, необходим за здравето на червата, мозъка и нервната система. Гликосфинголипидите, специален вид мастни киселини, намиращи се в маслото, предпазват от стомашно-чревни инфекции. Така нареченият фактор Wulzen, подобно на хормон вещество, предпазва от артрит и скованост на ставите. Това вещество се разрушава от пастьоризацията и може да бъде открито в сурово масло и сметана. Наситените мазнини и хранителните вещества в маслото предпазват също и от астма и безплодие.

Маслото от пасящи животни има отлично съотношение на омега-3 и омега-6 мазнини. Омега-3 мастните киселини са противовъзпалителни и важни за сърцето и психическото здраве.

Едно скорошно проучване на университета в Кеймбридж, анализирало данни от 72 различни проучвания и 18 различни страни, заключава, че наситените мазнини не са рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. С една дума, маслото от пасящи животни е защитно срещу сърдечно-съдови заболявания, рак, артрит, затлъстяване, безплодие, астма и други болести.

Тенденции за консумацията на масло

Потреблението на масло беше често срещано явление в началото на 1900 г. По това време, сърдечните заболявания не бяха широко разпространени и сърдечната недостатъчност обикновено настъпваше във връзка с остра инфекция. По това време най-честите причини за смърт бяха инфекциозни агенти и злополуки, в сравнение със сърдечно-съдовите заболявания и рак днес.

Развитието на преработени масла, като рапично и царевично масло, започващо през 1911 г., включващо огромни рекламни кампании, довежда до намаляване  консумацията на масло. С демонизацията на маслото през 1950-те години, поради дезинформация и погрешни проучвания, продажбите на масло са намалели допълнително.

За щастие, здравните ползи от маслото и опасностите за здравето от преработените мазнини стават все по-известни. Информираните потребители отново използват масло. От 2000-та г. насам, продажбите на масло са се увеличили с 65%. Според Американския институт за масло, потреблението на масло за глава от населението е най-висока от 40 години.

Начини за увеличаване на приема на масло в храната:

1. Използвайте масло за печене.

2. Добавяйте масло към варени зеленчуци.

3. Разтапяйте масло и го изливайте върху домашно приготвени органични пуканки, пукани върху котлон с кокосово масло или краве масло.

4. Добавяйте масло към кафето.

5. Добавяйте масло към горещ чай.

6. Разбърквайте масло в смутита.

7. Намазвайте филии хляб или тост с масло (колкото повече масло, толкова по-добре).

8. Подправяйте риба с масло и подправки.

9. Гответе яйца в масло и добавете допълнително масло върху сготвените яйца.

10. Разтапяйте масло върху макаронени изделия.

11. Добавяйте масло към сварения ориз.

12. Използвайте масло в рецепти за супи.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michelle Goldstein

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *