Нарът е един от най-популярните, хранително-богати плодове с неповторим аромат, вкус и насърчаващи здравето характеристики. Проучвания предполагат, че сок от нар може да понижи нивата на холестерола и е установено, че действа по-добре от известния медикамент за управление на холестерола „Липитор“. Сокът от нар може да блокира или да забави натрупването на холестерол в артериите на хора, които са с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

Смята се, че нарът поддържа функцията на азотния оксид, който участва в постоянен ремонт на клетките. Като антиоксидант, нарът е показал, че помага за намаляване на оксидативния статус на лошия холестерол с цели 90%.

Нещо повече, сок от нар съдържа по-високи нива на антиоксиданти, отколкото много други плодови сокове. Антиоксидантите се смята, че осигуряват няколко сърдечни ползи, включително намаляване на липопротеините с ниска плътност (LDL или „лош“ холестерол).

Други ползи за здравето

Намаляване на риска от рак
Сокът от нар премахва свободните радикали от тялото и инхибира растежа и развитието на рак и други заболявания. Неговото високо съдържание на антиоксиданти стимулира белите кръвни клетки, за да неутрализират токсините в организма, като по този начин насърчава силна и здрава имунна система.

Помага при диабет
Въпреки, че сокът от нар съдържа фруктоза, тя не повдига нивата на кръвната захар, както други плодови сокове правят. Проучванията показват, че не е налице значително увеличение на нивото на кръвната захар на пациенти с диабет, които пият този сок, дневно за период от 2 седмици.

Повишава имунитета
Сокът от нар има силни антибактериални и антимикробни свойства, които помагат в борбата с вирусите и бактериите и стимулират имунната ни система. Това значително намалява микроби, които се намират в устата, обикновено отговарящи за кариеси и стафилокок инфекции.

Лекува анемия
Добавете една чаена лъжичка канела на прах към малко мед в чаша със сок от нар. Особено полезно за жените след месечна загуба на кръв, поради менструация.

Против стареене
Ние всички знаем, че антиоксидантите са високо ефективни за предпазване на кожата от свободните радикали, за които е известно, че причиняват признаци на стареене.

Астма
Високото съдържание на аскорбинова киселина (витамин С) в този плод е мощен противовъзпалителен агент. Това може значително да намали хрипове при малки деца с астма.

 

Автор: Cooper

Източник: http://blogs.naturalnews.com/pomegranate-better-lipitor-managing-cholesterol/

Напиши коментар

Добави обява

×
×