Натриев лаурил сулфат (SLS) е химичен разпенващ агент, който е подложен на контрол, заради проблеми с безопасността и потенциална токсичност. Намира се в голямо количество в продуктите, които използваме всеки ден за лична хигиена и грижа за тялото. Сред тях са паста за зъби, шампоани, лосиони, сапуни за лице и тяло и повече.

Натриев лаурил сулфат е препарат, който е предназначен за употреба в потребителски продукти. Той първоначално е бил продаван като индустриален препарат, използван предимно за почистващи препарати и обезмаслители, а сега се намира в продукти, които са в близост и чест контакт с човешката кожа.

Причината за това да се използва в толкова много продукти днес е, че потребителите очакват да намерят изобилие пяна в продукти, от които се очаква да почистват добре. Той е един от най-произвежданите химикали в САЩ, тъй като много компании го използват като евтин разпенващ агент.

SLS дразни кожата и нарушава естествения баланс

SLS изсушава косата и кожата, поради силните си миещи свойства. Можете да измиете също толкова добре кожата, устата и косата си, използвайки по-нежни за мембраните вещества. Има няколко мастни киселини, които работят за почистване на кожата, без да се нарушават деликатната киселина, която предпазва от външни елементи и токсини.

Натриев лаурил сулфат е идентифициран като един от основните кожни дразнители, които се използват в продукти за грижа за тялото днес. Той има способността лесно да прониква в дермални слоеве и влиза в кръвния поток. SLS лесно унищожава липидни слоеве, които поддържат кожата гладка и еластична.

SLS позволява на токсините да проникват в кожата, както и той самият е токсин

Често се използва като абсорбиращ агент, за да се даде възможност на други съставки, като витамини, овлажнители и минерали, да бъдат по-лесно депозирани под повърхността на кожата. Освен това, повечето сапуни, шампоани и овлажнители, които съдържат SLS също съдържат множество вредни химикали.

Това е още една огромна причина за безпокойство, тъй като това нарушава защитните слоеве на кожата. Когато използвате продукти с SLS, както и с други химически токсини и консерванти, вие „каните“ тези други токсини по-лесно да проникнат в кожата и да влезнат в кръвния поток.

SLS е открит в тъканите на мозъка, черния дроб, сърцето и други жизненоважни органи. Това категорично показва, че е задържан в дългосрочен план в няколко телесни тъкани.

SLS дразни и ерозира очите, венците и космените фоликули

Химикалът не се допуска като съставка в бебешки шампоан, поради своите дразнещи очите качества и други чувствителни мембрани. Продължителното излагане може да предизвика замъглено зрение и парене. То дори е било свързано със слепота в няколко случая.

Проучванията показват, че SLS може да предизвика и дразнене на венците. По-голямата част от пастите за зъби в търговската мрежа, го съдържат като разпенващ агент. Тези, които страдат от заболяване на венците или дразнене са показали, че се възстановяват много по-бързо при прекратяване на използването на SLS в своите продукти за устна хигиена.

SLS е свързан и със загуба на коса, както и с това, че може да предизвика възпаление и евентуално да увреди космените фоликули. Когато се използва в шампоаните, той може да изсуши косъма и да отнеме естествения му блясък.

Избягването на продукти с тази летливи разпенващи агенти става лесно. Сега има сапуни, шампоани, пасти за зъби, както и други продукти за лична хигиена, които предлагат по-здравословни и по-щадящи кожата опции.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Danna Norek

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×