(NaturalNews)

Все повече и повече данни се натрупват за важността да поддържаме пробиотичните „добри“ бактерии в телата си, борейки се за  живот и холистично здраве. Полезните бактерии предоставят невероятни ползи за цялото тяло, не само в сферата  на храносмилателната система. Пробиотичните бактерии имат способността да предпазват от нарастване на вредни патогенни и болестотворни бактерии. Добрите пробиотици също помагат на тялото в усвояването на хранителните вещества и производство на важни ензими за храносмилането. Те помагат за повишаването на бионаличността на витамини, полезни мастни киселини, лактаза и калций.

Допълнителни предимства включват неутрализиране на токсините, нормализиране на дефекацията, поддържане на нормални нива на холестерола, противодействие на алергии, предотвратяване растежа на дрожди и гъбички, както и засилване на имунната система. Казано по-просто, наличието на полезни бактерии в телата ни върви ръка за ръка с доброто здраве. Освен това, в тези дни на ГМО, замърсяване и отравяне на храните и нарастващото разпространение на резистентни патогени, е изключително важно да поддържаме телата си, настроени да ни пазят здрави, без значение  с какво влизаме в контакт.

Източници на „приятелски“ бактерии

За съжаление нашите тела всъщност изхвърлят полезни бактерии ежедневно, защото те не са закрепени за чревната стена. Това означава, че е важно редовно да допълваме диетата си с храни или добавки, които съдържат пробиотици. Добри източници са кисело мляко, кефир, кисело зеле и специални храни с пробиотична флора и добавки.

„Приятелски“ бактерии и техните ползи

Има три основни пробиотични бактерии, които са най-важни и трябва да предоставите на тялото си. Това са Бифидобактерии бифидум, Лактобацилус ацидофилус, и Лактобацилиус булгарикус. Бифидобактерии бифидум е полезна с повишаване на нашата имунна реакция, тъй като произвежда естествени антибиотици, които се борят с патогените. Също така помага на тялото да се освободи от токсините,  способства за усвояването на калций, витамини и минерали. Лактобацилус ацидофилус е от полза за спиране на растежа на кандида, помага за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит и противодейства на страничните ефекти от химиотерапия и лъчетерапия. На последно място, Лактобацилиус булгарикус помага за защита на дебелото черво и поддържа неприятелските бактерии под контрол. Помага стимулиране на перисталтиката и поддържа електролитния баланс, както и за повишаване на имунитета и противодействие на канцерогенни вещества в организма.

11 неща, които трябва да избягваме

1. Антибиотици – Те унищожават бактериите в тялото, добри и лоши. Ако приемате антибиотици, допълвайте тялото си с нови пробиотици веднага след това, за да възстановите своите резерви.

2. Противозачатъчни таблетки, /нестероидни / хормонални лекарства.

3. Хлор – Друга причина за избягване на чешмяна вода за пиене или дори за къпане в хлорирана вода. Вземете филтър за вода и филтър за душ, за да ограничите излагането на хлор.

4. Флуорид – Съдържа се в голяма част от чешмяна вода в света. Бъдете сигурни, че имате филтър за питейна вода, която премахва това вещество, за да ограничите излагането на него, така че да пощадите добри бактерии.

5. Кафе – Пиячите на кафе със сигурност ще бъдат разочаровани да научат това. Ограничете приема на кафе или просто повишете редовното си допълнение на пробиотици, за да компенсирате.

6. Газирани напитки – Ограничете консумацията им.

7. Аскорбинова киселина – намира се във витаминни добавки, бутилирани напитки, чай и плодови сокове, както ябълков или портокалов сок. Четете внимателно етикетите със съставки, за да я избегнете. Проверете вашите витаминни добавки за наличие на аскорбинова киселина.

8. Радиация – Избягвайте източници на радиация, като например химиотерапия, рентген и микровълните печки.

9. Добавки / консерванти – Яжте органични, чисти храни, доколкото е възможно. Избягвайте преработени храни.

10. Пестициди / хербициди / торове – Купувайте и яжте органични храни, когато е възможно.

11. Стрес – Макар и да не можем да елиминираме напълно стресовите фактори от живота си, можем да ги ограничим и намалим.

Един ключов момент, който  не трябва да се забравя. Ако направите „грешка“ и се изложите на някои от написаните по-горе, не се тормозете твърде много за това. Защото може да унищожите вашите добри бактерии, като се стресирате! (Номер 11 в списъка)

Източник: http://www.naturalnews.com/040353_friendly_bacteria_foods_gut_health.html#ixzz2TfKw3a69

Автор: Zach C. Miller

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Здравето е пряко свързано с червата: Единадесет неща, които унищожават полезните пробиотични бактерии живеещи в нас”
  1. Аскорбинова киселина, още позната като Витамин Ц е вредна за чревната флора. Ми айде тогава да го премахнем, и бактериите в дебелото ви черво ще почнат да пеят одата на радоста. Малка подробност… скорбут

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *