Здравословен и вкусен домашно приготвен ликьор с бъз

Лечебните свойства на бъза са добре документирани от древни гръцки и римски лекари, които са описали способностите му да убива вируси и бактерии. Бъзът е също вкусна съставка и е бил използван, за да се направи всичко, от ликьор до пайове с бъз и консерви. Като се има предвид днешния интерес към естествените лекарства и възраждането на наследствените рецепти, бъзът е узрял за преоткриване.

Тъй като растението бъз е много разпространено в Европа, през 1629 немският лекар Мартин Блоуич, написва “The Anatomy of the Elder”. Този подробен наръчник за практикуващи лекари включва широк спектър от лекарства, направени от всички части на бъз, както и домакински рецепти. Лечебните екстракти използват кора от бъз, цветя и листа, а ароматните консерви и мощни дестилации са базирани на плода. Информацията все още е толкова актуална, че през 2010 г. книгата е преиздадена от BerryPharma AG, една фирма, която произвежда широка гама от лекарствени продукти на основата на бъз.

Има действително два вида бъз: Европейски бъз (Sambucus Nigra), както и сорт от Северна Америка (Sambucus Canadensis). Въпреки, че са малко по-различни, и двата вида може да се използват в много от рецептите. Тази проста рецепта за ликьор от бъз отнема известно време, но резултатът е опияняващ, сладък ликьор, който си струва търпението.

Съставки:

2 чаши цели и пресни плодове на бъз, почистени, без дръжки;

1 литър висококачествена, неовкусена водка;

кората на един лимон;

1/3 чаша бяла захар (или 1/4 чаша за по-малко сладост).

Начин на приготвяне:

1. Поставете плодовете бъз в чист 1-литров буркан. Сипете водката върху плодовете. Добавете лимоновата кора.

2. Затворете буркана и го оставете да преседи на тъмно за 1-6 месеца. Колкото по-дълго отлежава, по-тъмен и по-богат ще е резултатът. Желаният цвят е почти черен.

3. Разпечатайте буркана. Изсипете съдържанието чрез цедка в друг чист буркан. Добавете захарта, разклатете добре и запечатайте. Оставя се за още 1 месец на тъмно. Предвид високия алкохол и съдържанието на захар, този ликьор от черен бъз ще има неограничен срок на годност.

 

Автор:  Carl Thompson

Източник: http://blogs.naturalnews.com/healthful-delicious-elderberry-liqueur/



Вашият коментар