(NaturalNews)

За да се предотврати запушване на артериите, изследователи от Лондонския Колеж Империал предлагат консумирането на най-малко една чаша броколи дневно. Техните научни открития заключават, че в зеленолистните зеленчуци, както и в броколито, има химикал, който предлага защита на сърцето, включително предотвратяване на артериалните блокажи.

Броколи пази сърцето здраво

Броколито съдържа съединение, наречено сулфорафан, което е необходимо за активиране на протеин, който спира образуването на плака в артериите. Глюкозинолатите, които произвеждат анти-възпалителни изотиоцианати (ITCs), също са намерени в броколите.

Изотиоцианатите са важни, защото спират хронично възпаление в кръвоносните съдове и клетките. Също така са отговорни за намаляване на сърдечносъдови заболявания и инсулт.

Доказано е, че възпалението в артериите е фатално

В броколите са открити широк спектър от антиоксиданти, включително витамини E и C; манган и цинк; лутеин, каротеноиди, бета каротин и зеаксантин; кверцетин и кемпферол.

Тези антиоксиданти работят заедно като група за намаляване на оксидативния стрес и възпаление, свързани с много храносмилателни заболявания. Тези, които имат високи нива на стрес в живота си, се нуждаят от повече антиоксиданти за защита на общото им здравословно състояние.

Натрупването на плака и холестерол се понижава благодарение на I-3C в броколите:

Броколите помагат за намаляване на холестерола, благодарение на факта, че са богати на фитинутриента индол-3-карбинол (I-3C), както и фибри. Киселините в жлъчката и фибрите се свързват в храносмилателната система, като позволяват да се появи отделяне, което води до понижаване на холестерола. Скоростта, с която лошият холестерол (LDL) се движи, се понижава, благодарение на I-3C, плюс това отива към различни части на тялото, за да се предотврати образуването на плака.

Сулфорафанът също предпазва от прилепване на тромбоцитите към стените на кръвоносните съдове. Сулфорафанът прекратява създаването на нов слой сгъстяване в стените на кръвоносните съдове, вливащи се в сърцето.

Способността на сулфорафана да предотвратява блокажи в кръвоносните съдове и възпаление на съществуващата плака също е открита в друго проучване, което подчертава тези факти. Проучване с помощта на модели на плъхове с възпалително заболяване на червата, което е извършено през 2013 г., за да се разбере ефекта на растителни съединения, включително екстракт от броколи, показало, че броколито е мощно средство за защита. Когато се комбинира с други противовъзпалителни средства, като розмарин, куркума и мащерка, броколито  силно  намалява възпалението.

Оптимални начини за приготвяне на броколи

Броколите могат да бъдат сервирани  в сурова или варена форма и все пак са добър източник на антиоксиданти. Въпреки това, когато се сервират сурови или леко задушени, те запазват голямата част от хранителната си стойност. Когато се приготвят на пара, това трябва да бъде в продължение на не повече от три минути. Методи за готвене, като например готвене под налягане, варене, печене или пържене понижава хранителната стойност на броколите. Имайте предвид, че ако запазите водата в която се приготвят броколите и я използвате повторно за друго ястие, вие сте в състояние да запазите всички хранителни вещества.

С цел да се поддържа здраво сърце, всеки трябва да консумира редовно храна, богата на анти-възпалителни съединения, антиоксиданти, богати на фибри храни и постоянна доставка на витамини и минерали. Когато се консумират редовно, броколите предоставят всичко това, че и повече за защита на сърцето.

Има повече от 100 научни статии, наблягащи върху многобройните ползи от консумацията на броколи, от неуспорими резултати за сърдечно здраве до превантивни мерки на рак, и това не е случайно. Когато говорим с хранителни експерти, те ще се съгласят, че редовната консумация на броколи ще предотврати или намали оксидативния стрес, хронично възпаление и прекомерно високи нива на холестерол.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *