(NaturalNews)

Зелето е отдавна известно като здравословен нискокалоричен зеленчук. Всеки, който си спомня скандалната Диета със зелева супа може да потвърди това. Макар да е вярно, че този вкусен зеленчук определено е ниско калоричен (само 44 калории за чаша), това е най-малката от неговите много ползи. Към днешна дата стотици проучвания са доказали ефикасността на зелето по отношение превенцията на рака, а дори и лечение.

Има няколко други ползи за здравето от зелето, включително факта, че е изобилстващо от жизненоважни хранителни вещества, мощни антиоксиданти и противовъзпалителни съединения.

Зеле: една от най-добрите храни за борба рак

Според Джони Боудън, Ph.D., C.N.S., автор на 150-те най-здравословни храни на земята (The 150 Healthiest Foods on Earth), зелето е мощен борец на рака. „Яденето на зеле повече от веднъж седмично намалява коефициентите на мъжки рак на дебелото черво с 66%“, казва той. „Зелето също стимулира имунната система, убива бактериите и вирусите и е добър очистител на кръвта.“

Според Щатския университет на Орегон, епидемиологични проучвания продължават да предоставят доказателства, че диети, богати на кръстоцветни зеленчуци като зеле, са свързани с по-нисък риск от рак. Зелето играе голяма роля в този списък от зеленчуци, борещи се с рака, което е пълно с известни противоракови антиоксиданти и глюкозинолати.

Зеле: зеленчукът за противовъзпалителни ползи

Докато всички видове зеле съдържат голямо количество полифеноли, известни със своите противовъзпалителни свойства, червеното зеле е особено известно с противовъзпалителните антоцианини, които съдържа.

В проучване от 2014 г., публикувано в Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, е била изследвана антиоксидантната и противовъзпалителна дейност на фитохимикалите в зелето. Заключенията са били много обещаващи: „Резултатите показват, че тези сортове зелки биха могли да допринесат като източници на важен антиоксидант и противовъзпалителни средства, свързани с превенция на хронични заболявания, имащи връзка с оксидативния стрес, като например рак и исхемична болест на сърцето.“

Ясно е, че зелето – независимо дали зелено или червено – има огромни ползи за здравето, които просто не могат да бъдат пренебрегвани. Включвайте го в диетата си възможно най-често, знаейки, че се наслаждавате на една от най-здравословните храни на тази планета! Има безброй начини да готвите и да се наслаждавате на зелето, дори сервирането му  леко задушено е вкусно само по себе си.

Автор: Raw Michelle

Източник: http://www.naturalnews.com

By admin

One thought on “Зелето доказано, че драстично намалява риска от рак, съдържа противовъзпалителни съединения”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *