Имате ли усещането, че простудата и грипът ви дебнат отвсякъде през зимния сезон? В аюрведическата медицина, 5000-годишната лечебна система на Индия, зимата е време на разцвет, през който се засилва имунитетът за останалата част от сезона.
С помощта на комбинация от двете – Източна и Западна медицина, вие може да намалите шансовете си да станете жертва на неприятните настинка и грип. Много билки, хранителни добавки и ароматерапевтични масла са предназначени за предотвратяване превенцията и намаляне на времето, през което сте болни, ако въобще се разболеете.

За превенция и лечение на зимните настинки е добре да приемате Ехинацея (чай или екстракт), която стимулира клетките на имунната система. Най-добре е да започнете прием още преди да се почувствате зле и да продължите през целия зимен сезон. Можете да увеличите приеманото количество на тази билка, а и на другите, в период на заболяване. Андрографис (Andrographis paniculata) е нова билка от Индия, която има силата да намали тежестта и продължителността на настинките, предотвратява инфекции на горните дихателни пътища чрез спиране  растежа на вируса.

Проучванията показват, че сироп от бъз обезоръжава вирусите и предлага значителна защита срещу респираторни инфекции и инфекции на синусите. Преди съществуването на пеницилин, чесънът е бил добър избор за лечение на инфекции, като пневмония и бронхит. Чесънът и лукът имат съединението алицин, което дава ползи за здравето, като предотвратява заболявания и ускорява периода на възстановяване. Направете си бульон с чесън, лук, джинджифил и лимон.

Защитете се и чрез прием на Ашваганда, Американски женшен или Астрагал (Astragalus membranaceus). И трите билки работят за укрепване на имунната функция и помагат на организма при стрес. Няколко други препоръки са маслинови листа и Комплекс от японски гъби.

Етеричните масла в ароматерапията може да лекуват и помагат за предотвратяване и намаляване на симптомите. Силата на маслото не се крие в аромата, а в химичния му състав. Всяко масло има специфичен химичен състав и взаимодейства с тялото по различни начини. Те може да действат анти-бактериално, анти-вирусно, анти-възпалително, отхрачващо или като аналгетик. Маслата са извлечени от жлезите на растенията. Много компании се опитват да създават синтетични масла, които обаче не действат, защото не са с правилия химичен състав като на тези от растения.

Етеричните масла трябва да се разреждат, когато се използват. Като спрей с филтрирана вода убива бактериите и вирусите в стаята. Втриването на етерични масла чрез разреждане с носещи масла, като зехтин или кокосово масло е много полезно. Добро място да правите това са ходилата. Те бързо ще ги абсорбират в тялото.

Използването им за инхалации или в овлажнител за въздух в спалнята през нощта ще ви помогне да спите по-добре. Можете също и да си вземете гореща вана с добавени в нея масла. Препоръчителни масла са от чаено дърво, евкалипт, лавандула, мента, карамфил, джинджифил и розмарин.

Разбира се много важно нещо, за да избегнете вирусите, е винаги да си измивате добре ръцете и почиствате всички области в къщата с естествен анти-бактериален препарат за почистване. Стойте далеч от болни или покривайте лигавиците като носа, устата и очите за защита!

Автор:  Cindy Burrows

Източник: http://blogs.naturalnews.com/winters-medicine-chest/

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×