Свеж-Риган

Риганът, често срещана съставка в италианската и мексиканската кухня, идва от листата на една билка, родена в Средиземноморието (да не се бърка с мексикански риган, роден в Северна и Южна Америка). Той е един от най-концентрираните източници на антиоксиданти, които някога са изучавани.

Според данни на Министерството на земеделието на САЩ, неговата антиоксидантна активност е между 3 и 20 пъти по-висока от тази на всяка друга билка. Дори и добре познатите плодове, съдържащи антиоксиданти, не успяват да се мерят с риганът. Той има четири пъти по-голяма антиоксидантна активност от боровинките, 12 пъти по-голяма от тази на портокалите и 42 пъти от тази на ябълките.

Въпреки че можете да получите някои от тези ползи само от редовно готвене с риган, понякога може да се наложи и по-концентрирана форма. Ето защо етерично масло от риган е често срещано средство за бактериални, вирусни и паразитни инфекции. Той е толкова ефективен и с толкова приятен вкус, че някои ресторанти всъщност напръскват олио от риган върху салатите, за да ги предпазят от бактерии. И поради високото антиоксидантно съдържание в маслото, то вероятно държи салатата свежа за по-дълго време.

Аз лично използвам риган като спешна медицина, за да се елиминира напълно храносмилателният дистрес след консумиране на заразена храна. В действителност, риганът убива E.coli, салмонела и почти всички други патогени в хранителната верига.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор:  Mike Adams

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×