Прекалената консумация на сол е свързана с голям брой здравословни проблеми, включително и повишен риск от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, рак на стомаха и обща смъртност. Въпреки това, консумация на сол в съвременния свят продължава да бъде много висока.

Преработените храни са един от основните източници. Наред с високото съдържание на сол, тези продукти често съдържат вредни вещества като транс-мазнини и високо съдържание на фруктозен царевичен сироп. И все пак ние живеем в епоха на удобство и преработени храни, които изглежда са по джоба на повечето хора. Макар че в повечето случаи те  са доста вкусни и евтини, ние заплащаме с високата цена на здравето ни.

Едно интересно проучване наскоро бе проведено в Холандия, за да направи оценка на потенциалните ползи за здравето от различни стратегии за намаляване на сол.

Били са използвани три метода: 1) заместване на храни с високо съдържание на сол с храни с ниско съдържание на сол; 2) намаляване на съдържанието на сол в преработени храни; 3) придържане към препоръчителната максимална доза сол на ден – 6 грама.

Резултатите от проучването са били определени чрез процес на два етапа. Приемът на сол е бил свързан с нивата на кръвното налягане, сърдечно-съдови заболявания, както и продължителността на живота. Резултатите от различните сценарии при намален прием на сол са били сравнени с резултатите от текущия прием на сол на участниците.

Резултатите от проучването са, както следва. Ако приемът на сол отговаря на препоръчителната максимална доза от 6 грама на ден, тежестта на заболяването може да бъде значително намалена и продължителността на живота може да се увеличи с 0,15 год. при човек на 40 години. Проучването заключава, че „4,8% от случаите на инфаркт на миокарда, 1.7% от случаите на сърдечна недостатъчност и 5.8% от случаите на инсулт може да бъдат предотвратени“.

Въпреки, че намаляването на консумацията на сол под 6 грама на ден показва ползи, някои експерти твърдят, че дори и тази горна граница е все още твърде висока. Новата препоръчителна доза на натрий е не повече от 2000 мг на ден, равна на 5 грама сол, а някои експерти предполагат още по-ниски стойности.

Холандското проучване заключава, че замествайки храните с високо съдържание на сол с такива с ниско, би довело до по-голямо намаляване на консумацията на сол, отколкото когато целта е просто да се вместите в 6-те грама сол на ден. Опитът да се намали съдържанието на сол във вече преработени храни, обаче, дава по-ниски резултати.

Посланието е това: от голяма полза за цялостното ви здраве би било, ако намалите приема на сол под 6 грама на ден. Най-благоприятният метод е да се увеличи консумацията на пълнозърнести храни, които са с естествено ниско съдържание на сол и да се намали консумацията на преработени храни, които са с високо съдържание на сол, заедно с много други неблагоприятни вещества.

Автор:  Luke Jones

Източник:http://blogs.naturalnews.com

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×