(NaturalNews)

Въпреки името си, кедровите ядки всъщност не са ядки, а семената на шишарката. Те са популярен източник на хранителни вещества още от времето на палеолита и се използват за добавяне на вкус и консистенция на сос песто.

По-долу са шест невероятни ползи за здравето, свързани с кедровите ядки.

Загуба на тегло

Кедровите ядки са богат източник на пиноленова киселина, която е мастна киселина,  доказана от научни изследвания, че потиска апетита. Тя действа като стимулира тялото да освободи хормони холецистокинин (CCK) и глюкагон подобен пептид 1 (GLP-1), които  потискат глада.

Сърдечносъдова поддръжка

Кедровите ядки са отличен източник на мононенаситени мазнини, които  намаляват нивата на холестерола в кръвния поток, което от своя страна намалява риска от инфаркт и инсулт. Те също така съдържат голямо количество витамин Е, витамин К, мед, желязо и манган, които допринасят за сърдечносъдовото здраве.

Високо съдържание на желязо

Кедровите ядки са богати на желязо, което тялото използва за голяма част от основните си процеси, като регулирането на централната нервна система и циркулацията на кръвта в тялото. Медта, която присъства естествено в кедровите ядки, също помага за усвояването на желязо от организма ни.

Против стареене

Друго от многото предимства на кедровите ядки е способността им да забавят процеса на стареене. Това се постига в резултат на високото съдържание на антиоксидант, който защитава тялото от щетите, нанесени от свободните радикали.

Свободните радикали са молекули, които се произвеждат, когато тялото разгражда храната или когато е изложено на вредни опасности на околната среда като цигарен дим или радиация. Те могат да увредят клетките и могат да играят роля в сърдечно-съдови заболявания и рак, както и ускоряване на процеса на стареене.

Медта също присъства в кедровите ядки и също помага за предотвратяване на стареенето.

Здраве за очите

Кедровите ядки съдържат също и лутеин, който помага на очите да филтрират UV светлината, с оглед предотвратяване на увреждане на макулата, която е област от ретината, отговорна за централното зрение. Макулната дегенерация се увеличава с възрастта, и лутеинът помага за предотвратяване влошаване на зрението.

Кедровите ядки съдържат и бета-каротин, преобразуващ се в човешкото тяло във витамин А, който е много добър за цялостното здраве на очите.

Засилване на енергията

Кедровите ядки са чудесно средство за повишаване на нашите енергийни нива. Те съдържат протеини, които се изискват от тялото за възстановяване и изграждане на тъканите. За разлика от бързите енергийни напитки, които са толкова популярни днес, протеинът е бавно изгарящо гориво, което ни дава дълготрайна енергия, без да води до прегаряне.

Магнезият, присъстващ в кедровите ядки, помага за подобряване използването на кислород от тялото, за изгаряне на калории и увеличаване на енергийните нива.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Yanjun

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *