(NaturalNews)

Някои билки имат адаптивни свойства, които се прехвърлят на тези, които ги консумират, за поддържане на здравословно функциониране. Женшенът е получил гръцкото име Panax, което означава „лекуващ всичко“, тъй като има забележителни адаптогенни качества, които подпомагат хората, независимо в коя фаза на живота са или на какви стресори се натъкват.

Има три основни типа женшен: американски, китайски и сибирски. Всички те се считат за адаптогенни билки благодарение на способността им да ни помагат да се адаптираме ефективно към физически, емоционални и външни стресови фактори. Коренът от женшен е толкова ценен за китайците заради своите лечебни качества, че се цени повече от злато.

Често пъти се консумира цялото растение, но коренът е най-високо ценената част на растението, тъй като съдържа най-богатия източник на адаптогенни молекули. Основните активните съединения в женшена са гинзенозиди, които са молекули сапонини в корените на растението. Тези сапонини съдържат твърд стероиден скелет от 4 транс-пръстенa. Различните гинзенозиди са посочени като Rb1, Rb2, Rb3, Rc, Rd, Re и т.н.

Женшенът подобрява общите модели на кръвообращение в организма, които добавят свеж кислород до важни региони и подобрява производството на клетъчна енергия. Помага още и за успокояване и баланс на функцията на надбъбречната жлеза, което позволява оптимално освобождаване на хормона на стреса. Този механизъм подобрява сигнализиране на кръвна захар при хора с диабет и повишава енергийните нива при тези със синдром на хронична умора.

Също така се смята, че укрепва храносмилателната система, улеснява възстановяването на черния дроб и детоксикира отрови. Женшенът повишава образуването на червените кръвни клетки и има способността да се предотврати или да спомогне за премахване на анемия. Той подобрява притока на кръв към мозъка, което намалява възпалителните невродегенеративни състояния и подобрява творческото мислене и паметта.

Ползите за здравето от Американския женшен:

Американският женшен расте свободно измежду районите на Апалачите и Озарк в Съединените щати и в райони на Канада. Също така често се среща в областта на Уисконсин и Минесота.
В Източната Медицина американският женшен се смята, че притежава Ин характеристики на охлаждане, релаксиращи и успокояващи качества. Проучвания показват, че той съдържа повече Rb1, Rd и Re гинзенозиди, в сравнение с китайския женшен. Но няма Rf и има много по-ниско съотношение на Rg:R1 от азиатския женшен. Този охлаждащ ефект е добър за хората с тревожност, гняв, висок стрес, високо кръвно налягане и други. Той е особено подходящ за белите дробове и далака.

Китайски женшен:

Нарича се също Panax женшен и в Източната медицина се смята, че притежава Ян качества на затопляне, стимулиране и тонизиране. Това се дължи на увеличеното съотношение на Rg1:Rb1. Rg1 е стимулант на централната нервна система, докато Rb1 е депресант на централната нервна система. Това е биохимичната причина за повишено стимулиране, което получават хората от китайския или азиатския женшен.
Китайскитя или азиатският женшен е особено добър за тези, със студени ръце, ниска енергия, ниско либидо и умствена летаргия. Повишената активност на централната нервна система ще помогне за тези състояния.

Сибирски женшен:

Сибирският женшен е наричан още Елеутеро (Eleuthero) и се намира в Североизточна Азия регионите на Китай, Япония и Русия. Той е от едно и също семейство, но от различен род от видовете Panax. Използва се често от руските спортисти и е признат за повишаване на тяхната сила, издръжливост, координация и баланс.

Сибирският женшен съдържа елеутерозиди, които са химически различни от гинзенозидите. Тези елеутерозиди съдържат полизахариди, които помагат за стимулиране на имунната система. Тази билка расте в по-студен климат и се е адаптирала ефективно към този екологичен стрес. При хората тя помага за засилване на психичните функции и способността за преодоляване на простуда и грипни симптоми.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×