Мащерката е популярна билка, използвана, за добавяне на аромат на различни храни и може да се похвали с редица ползи за здравето. Независимо дали я използвате в салати, ястия или като чай, нейните мощни ефекти могат да поддържат тялото и ума ви силни. Ако не сте го направили, не забравяйте да си купите от тази билка следващия път, когато сте на пазар. Добавянето ѝ към вашата диета е сполучлив начин да останете в страхотна форма както психически, така и физически.

5 Невероятни ползи за здравето от добавянето на мащерка към вашата диета

Подобрява дихателната функция

Мащерката е един от най-добрите естествени начини за подобряване на респираторни проблеми. В действителност, според Медицинкия университ на Мериленд,  чаша чай от мащерка може да помогне за облекчаване на кашлица и дори да съкрати продължителността на настинка. В Германия, така наречената Комисията Е, разглежда безопасността и ефикасността на билката и е одобрила мащерката за лечение на бронхит.

Мощни Анти-микробни качества

Не само, че може да помогне за запазването по-дълго време на храни, но благодарение на маслото си, мащерката може да се използва за деконтаминация на различни бактерии. От Стафилококус ауреус до Ешерихия коли, изследванията показват, че мащерката има мощни антимикробни свойства. Изследвания, публикувани в „Микробиология на храните“ обясняват, че етерично масло от мащерка деконтаминирало Shigella от маруля, което причинява диария и други стомашни неразположения. Дори много малка концентрация (само 1%) на маслото намалило бактериалните нива на Shigella толкова, че те не могли да бъдат засечени.

Високо съдържание на антиоксиданти

Етерично масло от мащерка прелива от антиоксидантни ползи. Изследователите открили способността му да предпазва мозъчните клетки, които да проправят пътя за своята роля в предотвратяването на болестта на Алцхаймер. Освен това, е установено, че то води до увеличаване  размера на здравните мазнини на организма, по-специално омега-3 мастни киселини. На свой ред, проблеми с клетъчни мембрани на мозъка, бъбреците и сърцето са намалени.

Богата на важни витамини и минерали

Мащерката е заредена с витамини и минерали. Тя е богата на калий, желязо и калций, като всички те допринасят за регулиране на кръвното налягане, образуване на червените кръвни клетки и разпределение на антиоксидантите в организма. Това е само за начало. Ароматната билката е с високо съдържание на витамините В-комплекс, витамин A, C и фолиева киселина. Мащерката ни помага да се отървем от свободните радикали в организма, подобрява нашата визия и дори  ни предпазва от някои белодробни и ракови заболявания на устната кухина.

Помага за облекчаване на газове и подуване на корема

Това е често неудобно, а понякога и болезнено, особено ако излишъкът на газ е един непрекъснат проблем. Тогава чаят от мащерка идва на помощ! За пореден път, етеричното масло в мащерката има свойства за облекчаване на газовете и помага да се отървете от спазми и подуване на корема.

Знаете ли, че. . .

От древни времена, мащерката е била ползвана за кулинарни, ароматни и медицински цели.
Ароматът на мащерката е бил приятен за хората в древна Гърция, където са я изгаряли като тамян в храмовете.
„Миризма на мащерка“ е фраза, която често се използва, за да опише човек или ситуация на смелост и възхищение.

Автор: Antonya

Източник: http://blogs.naturalnews.com/making-the-most-of-your-thyme-the-herbs-amazing-health-benefits/

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×