изкуствени-подсладители-пакетчета-захар

Забелязали ли сте, че хората с наднормено тегло обикновено пият диетични безалкохолни напитки или добавят нискокалорични подсладители към чай и кафе? Корпоративната пропаганда казва на хората с наднормено тегло и затлъстелите, които се опитват да отслабнат или най-малкото се опитват да не качват повече тегло, че изкуствените подсладители са най-здравословният възможен вариант. Много послушно и усърдно те прескачат захарта, убедени, че правят най-добрия избор. За съжаление, няколко проучвания потвърдиха, че това просто не е вярно.

Последното такова проучване, проведено от изследователи от Университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон, Д.С. и представено през март на 100-ата годишна среща на Ендокринното общество в Чикаго, Илинойс, установи тясна връзка между консумацията на изкуствени подсладители и метаболитния синдром.

Групата от състояния, известни като метаболитен синдром, се диагностицира, когато човек проявява инсулинова резистентност, повишени нива на „лош“ холестерол, високо кръвно налягане и повишен риск от образуване на кръвни съсиреци. Обикновено се диагностицира при хора с наднормено тегло или със затлъстяване, които носят много тежест около коремите си. Също известен като дисметаболитен синдром, синдром на инсулинова резистентност или синдром X, метаболитният синдром причинява повишен риск от сърдечно-съдово заболяване, инфаркт и удари. Също така повишава риска от развитие на диабет  от три до пет пъти (увеличение на относителния риск от 300% до 500%).

„Нашите проучвания на базата на стволови клетки показват, че нискокалоричните подсладители стимулират допълнително натрупване на мазнини в клетките в сравнение с клетките, които не са изложени на тези вещества, казва Сен, доцент по медицина в Университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон. „Това най-вероятно се случва, като се увеличава навлизането на глюкоза в клетките чрез повишена активност на гени, наречени глюкозни транспортери“, съобщи ScienceDaily.

Изследователският екип излага стволовите клетки, които могат да се превърнат в костни, хрущялни или зрели мастни клетки, към вид изкуствен подсладител, наречен сукралоза. Те се поставят в петриеви блюда в продължение на 12 дни в среда, която би насърчила затлъстяването.

Science Daily съобщава:

При 0,2-милимоларна доза сукралоза, подобна на концентрацията, открита в кръвта на хора с висока консумация на нискокалорични подсладители – равна на четири кутии диетична газирана напитка на ден – изследователите заявиха, че са наблюдавали повишена експресия на гени, които са маркери на производството на мазнини и възпаление.

Когато изследователите изследват човешките мастни клетки от коремната мастна тъкан на 18 участници в проучването, които редовно консумират изкуствени подсладители – четири от които са с нормално тегло, а 14 са с наднормено тегло – откриват подобни генетични промени, които причиняват увеличен транспорт на захар (глюкоза) в затлъстелите участници. Те също установяват свръхпроизводство на гени, продуциращи мазнини, при тези участници, въпреки че при тези, които са били със здравословно тегло, са наблюдавани малки промени.

Това не е първото проучване, което свързва изкуствените подсладители с повишен риск от диабет. Още през 2016 г. изследователи от Weizmann Institute of Science в Израел открили същата връзка, когато излагат мишки на вода, смесена със захарин, аспартам или сукралоза в продължение на 11 седмици.

Natural News съобщиха:

Мишките са имали „необичайно високи нива на глюкоза в кръвта след хранене“. Този скок на метаболизма на глюкозата се е случил само за пет седмици и се смята за отличителен белег на диабета. Захаринът има най-голям принос за високите нива на глюкозата в кръвта, затова изследователите са използвали него. Също така изглежда, че има същия ефект, независимо от това дали мишките са били с нормално или с наднормено тегло.

Истината е, че няма бързо оправяне; няма преки пътища; няма хапчета, шейкове или диетични подсладители, които магически ще стопят мазнините и ще ви направят здрави. Изискват се упражнения и ядене на правилните храни, за да отслабнете трайно по начин, който насърчава дългосрочно здраве.

 

Автор: Tracey Watson

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×