(NaturalNews)

Ползите за здравето от слънцето са добре познати и приети още от времето на Рамзес в Египет. Широкото използване на слънцетерапия намалява след откриването на антибиотиците. Настоящият страх от слънчева светлина започва през 60-те години на 20 век, когато хората, практикуващи небезопасни слънчеви практики, получават слънчеви изгаряния, свързани с меланом. По-нови изследвания показват, че малко излагане на слънце и ниски нива на витамин D намаляват процента на преживяемост от рак на кожата и увеличават риска от няколко заболявания, включително рак.

През по-голямата част от човешката история слънцето е уважавано, заради лечебните му сили

Преди шест хиляди години лечителите използват слънцето за лечение на сърцето. Хелиотерапията е похвалена от Хипократ, заедно с лекари от Рим и Арабия. Римският учен Плиний описва слънцето като най-важното самостоятелно прилагано лекарство. В Рим със слънце са лекували епилепсия, парализа, астма, жълтеница, заболявания на пикочния мехур и дебелото черво и затлъстяване. През 18 век слънчевата светлина се е използвала за облекчаване на скорбут и рахит. В края на 18 век със слънчевата светлина се третирали бактериални инфекции, включително антракс, холера и дизентерия. През 1903 г. и 1905 г. Нобелови награди са дадени на терапевтите по слънчева светлина Finsen и Koch, които използват ултравиолетова светлина за лечение на туберкулоза. Д-р Огюст Ролиер използвал слънцетерапия в Швейцария от 40 години за лечение на туберкулоза и излекувал 1746 от 2167 пациенти, проваля се само с по-напреднали случаи. Флорънс Найтингейл променя много болници в началото на 20 век, за да позволи повече терапевтична слънчева светлина. Д-р Оскар Бернхард използва слънцетерапия по време на първата световна война за лечение на рани и за предотвратяване на тетанус и гангрена. През първите години на 20 век слънцетерапията се използва за лечение на заболявания на кожата, нервната система, опорно-двигателния апарат, кръвоносната система, на дихателната система, ушите, носа и гърлото.

Слънцетерапията губи популярност след откриването на пеницилина в края на 20-те години на 20 век

Александър Флеминг открива пеницилина в края на 20-те години на 20 век, което е последвано от откриване на останалите  антибиотици. Тези открития увеличават популярността на лекарствената терапия в замяна на по-природните лекове като слънцетерапията.

Откриването на връзка между слънчево изгаряне и меланом подхранва настоящия погрешен страх от слънцето

Хора от средната класа получават слънчеви изгаряния през 60-те и 70-те години на 20 век, поради непостоянно излагане на слънце в свободното време, след като прекарват повечето от времето си в затворени помещения. Слънчевото изгаряне по кожата е свързано с повишен риск от рак на кожата. Вместо да се препоръчат по-безопасни практики за излагане на слънце, лекарите препоръчват избягване на слънцето. Нерегулираната слънцезащитна индустрия отговоря със създаването на токсични лосиони, съдържащи канцерогенни съставки и блокиращи здравословните UVB слънчеви лъчи, които се превръщат във витамин D. С последвалия страх от слънцето се появява разпространения недостатък на витамин D, свързан с повишен риск от сърдечни заболявания, рак и други заболявания. Хранителни добавки от витамин D3, ферментирало рибено масло или солариум могат да облекчат дефицита от витамин D.

Как да се правят слънчеви бани безопасно

Здравословно излагане на слънце може да се постигне чрез голяма експозицията на кожата между 10 и 14:00 часа, когато оптималните лъчи UVB могат да увеличат максимално превръщането във витамин D. Лицата с тъмна кожа трябва да се излагат по-дълго време на слънце, в сравнение с тези с по-светла кожа. Избягвайте изгаряне от слънцето чрез свеждане на излагането до минимум след като кожата стане светло розова. Използването на защитни шапки и дрехи, заедно с безопасен слънцезащитен крем се препоръчва, само ако това е необходимо за предотвратяване на изгаряния.

Заключения

Наслаждавайте се на лятното слънце без „защита“ толкова често, колкото е възможно. Използвайте сянка, шапки, защитно облекло и безопасни слънцезащитни продукти, за да не изгаряте, след дълго излагане. Слънцето притежава огромна терапевтична сила и се използва отдавна за лечение на заболявания. Избягването на слънце може да доведе до дефицит на витамин D, който е свързан с много заболявания.

Източник: http://www.naturalnews.com/041175_safe_sun_exposure_sunburn_skin_cancer.html#ixzz2Z2TKeBK0

Автор: Michelle Goldstein

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×