(NaturalNews) Има доста научни доказателства относно ползите за здравето от чистия кленов сироп. Професор Навиндра Сарим от Универитета в Рон Айланд разкрива 34 нови полезни съединения, с което общият им брой достига до 54 в чистия кленов сироп.Той представя данни от научни изследвания на 241-та Национална среща на Обществото на химиците в Калифорния през март 2014 година.

Чистият кленов сироп не трябва да се бърка с цветна фруктоза и захарна вода, продавана като сироп за палачинки в супермаркетите и които се използват от повечето ресторанти. Истинският сироп започва като сок от кленови дървета в провинция на Канада, Квебек или в северната част на щата Ню Йорк. Кленови дървета растат и другаде, но обикновено се използват за дървен материал. Сиропът от клен е основна индустрия в тези северни държави.

Ако сокът се събира в началото на пролетния сезон, то обикновено се изисква повече от 20 литра вода да изври, за да се получи 1 галон светло-кехлибарен на цвят сироп, обозначен като клас А. Този клас има повече общо с времето, отколкото с качеството. Мнозина предпочитат клас B кленов сироп, който се получава в края на сезона на прибиране на реколтата – пролетта.

Сокът към края на сезона е по-воднист и изисква изкипяването на много повече вода, за да се получи един галон сироп. Повече кипене увеличава вискозитета, задълбочава цвета, добавя вкус и може да засили хранителната концентрация.

Преди известно време, просто въз основа на азбучната поредност, клас А сироп е бил за предпочитане. Но нещата оттогава са се променили в полза на сироп от клас B, който все по-трудно се намира напоследък.

Резюмето на доклада от конференцията

Според доклада на Професор Сарим, 20 от 34-те най-нови съединения, открити по време на годината, предхождаща тази конференция, пет от тях никога преди не са виждани в природата.

От години е известно високото съдържание на минерали в кленовия сироп. Манган, магнезий, калций и цинк правят минералното съдържание на кленовия сироп подобно на това на меласа, без нейния силен вкус.

Повечето от храната ни, идваща от почва, която е минерално изчерпана, произвежда храни с недостатъчно съдържание на минерали. Лошото ни здраве идва от недостиг на минерали. Без минерали, витамините не могат да бъдат ефективно метаболизирани.

Много полифеноли и антиоксидантни съединения, които създават положителни вътрешни здравни каскади са сред 54-те съединения, открити в кленовия сироп. Някои от тях са антикарциногенни, а някои от тях са полезни за избягване или минимизиране на рисковете от диабет и симптоми до точката, където дори хора с „предварително диабет“ метаболитни разстройства могат да използват чист кленов сироп умерено.

Японско проучване, проведено от д-р Кейко Абе в Токио, установява, че мишки, хранени с чист кленов сироп имат много по-добра функция на черния дроб от мишки, хранени със захарна вода и други подобни сиропи. Чистият кленов сироп е подсладител, който поддържа функцията на черния дроб.

Професор Сарим заявява: „Аз продължавам да твърдя, че природата е най-добрият химик и че кленовият сироп е шампион, когато става въпрос за броя и разнообразието на полезните съединения, открити в него.“

Той добавя, „Важно е да се отбележи, че в изследванията ни ние открихме, че някои от тези съединения притежават антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които са показали, че се борят с рака, диабета и бактериалните заболявания.“

Чрез използването на чист кленов сироп като подсладител, когато е уместно, вие помагате на тялото си да преодолее недостига на минерали и насърчавате по-добро здраве. Колко добре звучи това?

Източник: www.naturalnews.com

Автор: Paul Fassa

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×