Изненадващите ползи за здравето на маслото

(NaturalNews)

20-ти век не беше добър към маслото. Подобно на яйцата, кокосовото масло и много други хранителни продукти, този обичан млечен продукт, който се прави чрез биене на прясна или ферментирала сметана или мляко, беше жертва на заблудената война върху наситените мазнини, която започна през 1950-те години. В резултат на тази война, консумацията на заместители на масло “с ниско съдържание на мазнини”, като например маргарин, всъщност надхвърли тази на самото масло. Вследствие на това, през следващите няколко десетилетия, случаите на сърдечно-съдови заболявания нараснаха до безпрецедентни нива, което накара много изследователи да се запитат дали в края на краищата виновниците са естествените храни с високо съдържание на мазнини.

Разбира се, сега разбираме, че храните с високо съдържание на наситени мазнини, всъщност са много добри за нас и допринасят голям брой ползи за здравето. Това е особено вярно за органичното масло с произход от хранени с трева, добре отглеждани крави.

Причини да обичаме маслото

Богато на наситени мазнини – Оказва се, че наситените мазнини, заради които маслото беше толкова демонизирано през 1950-те, всъщност са причина за най-големите му ползи. Например, изследвания са показали, че намиращите се в маслото късо и средноверижни мастни киселини могат да повишат добрия HDL холестерол, намаляват риска от инсулт и дори допринасят за загуба на тегло. Допълнително, прегледи са открили, че няма връзка между наситени мазнини и риск от сърдечно-съдови заболявания. 

Добър източник на бутират – Маслото се състои от между 3 и 4% бутират, мастна киселина с четири въглеродни атома, чието име всъщност произлиза от масло на английски. Според проучване, публикувано в Бюлетин на Националната академия на науките през 2013 г., бутиратът може да помогне за контрол на освобождаването на провъзпалителни съобщения в тялото, което намалява възпалението и предотвратява атакуването на полезните стомашни бактерии от имунната система. Поради тази причина, богатите на бутират храни, като масло, могат да помогнат да се предпазим от хронични възпалителни заболявания, като болестта на Крон, колит и синдром на течащите черва.

Високо съдържание на конюгирана линолова киселина – Маслото също е богато на друга мастна киселина, която заслужава специално внимание: конюгирана линолова киселина (CLA). Тази киселина, която обикновено се среща в хранителни продукти от преживни животни, хранени с трева, е толкова полезна за нас, че всъщност се продава като индивидуална здравна добавка. Едно изследване, публикувано в Списание за храненето, например, открива, че CLA може да намали масата на телесните мазнини при хора с наднормено тегло и затлъстяване. В допълнение, преглед, представен в Американски вестник по клинично хранене отбелязва, че смеси от конюгирана линолова киселина биха могли да подобрят поносимост към глюкоза и да повишат кръвните липидни профили на животински субекти. 

Пълно с витамин А – Въпреки, че маслото не е добър източник на витамини и минерали, то съдържа изненадващо високи количества на ретинол или предварителна форма на витамин А. Всъщност, само 28 грама масло ни доставят около 700 международни единици или 14 процента от нашата препоръчителната дневна доза от този витамин. Витамин А е важен антиоксидант, който е от съществено значение за здравето на нашите очи, кожа, тъкани, мембрани и зъби, и дори играе роля в генната транскрипция. Недостигът му увеличава нашият риск от множество медицински проблеми, включително нарушено зрение.

Благодарение на своята многофункционалност, маслото може да допълни ползите за здравето на други храни, към които се добавя. Например, един от най-добрите източници на витамин А в света са сладките картофи. Добавянето на малко масло към сладките картофи, не само ще подобри вкуса им, но също така ще увеличи тяхното съдържание на витамин А. Маслото може също да помогне да се намали гликемичния товар на скорбялните храни, като например бели картофи или тестени изделия, чрез намаляване на скоростта, за която телата ни ги метаболизират.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael RavensthorpeЕдин коментар на Изненадващите ползи за здравето на маслото

  1. Elena Zlatkova каза:

    добре си знаят французите – нацията дето най-много употребява масло и е с много малко сърдечно-съдови заболявания

Вашият коментар