(NaturalNews)

Бъбреците са жизнено важни органи, за които хората не мислят много, нито са добре осведомени за тях. Много хора знаят мястото, където са разположени бъбреците в тялото и че тяхната функция има нещо общо с урината, но това е всичко. Все пак е необходимо да се знае за бъбреците, тъй като те играят важна роля за правилното функциониране на организма.

Бъбреците са два големи колкото юмрук органа, разположени под ребрата от двете страни на гръбнака. Те осигуряват филтър за около 190 литра кръв на ден. Количеството отпадъци от това е около два литра, които след това заедно с водата се филтрират в пикочния мехур, преди да се освободят от организма като урина.

Поддържането на бъбреците здрави е от жизнено важно значение. Изредените по-долу храни  са вредни и  количество, което изяждаме трябва да бъде сведено до минимум.

Месо

Една диета, която включва голяма част от животински протеини натоварва бъбреците. Метаболизмът на протеин поставя тежко бреме върху бъбреците, затруднявайки премахването на неговите токсини. Все пак, това не е единственият проблем при яденето на диета с високо съдържание на животински протеини.

Според проучване на Европейски журнал по хранене, завършено през 2003 г., участниците, които са консумирали храна, богата на животински протеини, са били по-склонни да развият камъни в бъбреците, дължащи се на натрупване на пикочна киселина, в сравнение с хора, които ядат вегетарианска диета. Пикочната киселина е страничен продукт от яденето на месо и също е често срещана причина за образуването на камъни в бъбреците.

Също така, месото може да предизвика образуването на други общ тип бъбречни камъни. Тези калциево-оксалатни камъни се причиняват от повишени количества на калций, отделян в тялото поради киселинния остатък, образуван от смилането на месото. Вместо месо добавете повече пресни плодове и зеленчуци към диетата.

Газирани напитки

Според проучване, публикувано през 2007 година, газираните напитки, както и газираните енергийни напитки са показали, че повишават честотата на образуване на камъни в бъбреците. Това проучване показва, че пиенето на две или повече напитки от такова естество увеличават риска от хронично бъбречно заболяване. Водата е по-добър избор, тъй като помага за прочистване на тялото от токсините.

Генетично модифицирани храни

Със силната си зависимост от преработени храни, хората ядат голяма част от генетично обработени храни. Някои от най-често срещаните съставки, които са генетично модифицирани и се срещат в обработените храни, включват захарна тръстика, царевица, ориз, соя и рапица. Проучване върху лабораторни плъхове, завършено през 2009 г., показва ефектите на царевицата на Монсанто, един от най-големите производители на генетично модифицирани семена в света. Три от изследваните сортове увеличават нивата на бъбречна и чернодробна токсичност. Най-добре е да се избягват генетично модифицираните храни и да се яде органична храна, доколкото е възможно.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Mayimina

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *