(NaturalNews)

Още преди 1550 г. пр. Хр., е документирано, че се е използвал активен въглен за лечение на заболявания. Той е бил използван от северноамериканските индианци за лечение на натъртвания, възпаления и кожни инфекции. Активният въглен също помага за намаляване на холестерола, триглицериди и липиди в кръвта.
Една чаена лъжичка от активен въглен има повърхностна площ от около 10 000 квадратни метра. Той адсорбира (свързва се и помага за елиминирането от организма) отрови, тежки метали, химикали и чревни газове, което го прави много ефективен при детоксикация и елиминиране на токсините и отровни вещества от организма. Също така е способен да адсорбира много различни фармацевтични лекарства, опиум, кокаин, морфин, пестициди (сред тях и ДДТ), химикали, живак и дори олово.

Активният въглен може да се използва за лечение на кожни заболявания, диария, лош дъх, запек, телесна миризма, за лечение на ужилвания от насекоми, отравяне от гъби, отровен бръшлян, холера, дизентерия, ухапвания и възпаление. В случай на спешен случай може също да се използва за лечение на ухапвания от змия. Известно е, че бебета, родени с жълтеница, също са били лекувани с активен въглен.

Активният въглен е наличен в много различни форми, като например прах в капсула, течна форма, суспензия, таблетки за дъвчене и под формата на прах. Често се използва като съставка в продукти за детоксикация на тялото и продукти, почистващи дебелото черво. Някои хора съобщават, че използването на активен въглен, когато са били болни от грип или други вируси, им помага да се възстановят по-бързо. Причината за това е, че той е в състояние да предотврати вирусите и бактериите да продължават да се развиват в организма, като същевременно абсорбира голяма част от техните токсини, преди да имат шанс да се разпространяват или размножават.

Изследвания са показали, че активният въглен дори има свойства против стареене. С редовна употреба, той помага за подобряване на черния дроб, надбъбречната жлеза и бъбречните функции. Тези, които страдат от стомашно-чревни заболявания като диспепсия, подуване или газ могат да се възползват от активен въглен, тъй като въгленът влиза в стомашно-чревния тракт и абсорбира излишния газ. Също така подобрява функционирането на черния дроб, сърцето и мозъка и помага за намаляване  нивата на холестерол и риска от коронарна артериална болест.

При използване на активен въглен, най-добре е да се взема между храненията и няколко часа след употреба на каквито и да било витамини или минерални добавки, тъй като това може да попречи за усвояването им в тялото. Трябва, също така, да се съхранява в добре затворени кутии, далеч от топлина и влага. За предпочитане, трябва да се използва само с вода или самостоятелно, тъй като останалото, като например плодов сок или сладолед ще доведат до загуба на голяма част от неговата ефективност.

В големи дози активният въглен може да доведе до черни изпражнения. Това е нормално. В големи дози той може също така да доведе до диария, гадене или повръщане. Тези, които страдат от обструкция на дебелото черво не трябва да използват този продукт.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Shona Botes

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *