(NaturalNews)

Повечето хора в западното общество са израснали без да използват горчиви билки. Горчивите билки не са най-вкусните, но са изключително полезни за нашето здраве. Тези билки помагат за произвеждане на храносмилателни ензими и подобряват функциите на черния дроб и жлъчния мехур по-добре от всичко друго. Редовното използване на горчиви билки е фантастична здравословна стратегия за оптимално храносмилане и детоксикация.

Когато езикът разпознае горчивия вкус, се задействат набор от реакции в невро-ендокринната система, която се обозначава като „горчив рефлекс.“ Този процес се медиира от хормона в стомаха, наречен гастрин, който стимулира потока на солна киселина. След това този рефлекс слиза надолу и помага на черния дроб и жлъчния мехур да секретират жлъчка и панкреатични ензими.

Експерти смятат, че горчивият рефлекс помага за подобряване на структурата и функциите на всички храносмилателни органи. „Горчивото е добро за черния дроб“ е популярен девиз, описващ предимствата на тези билки. Те също са добри за прочистване на кръвта, храносмилателната система, бъбреците и пикочните пътища.

Горчивите билки са разделени на две основни категории: холеритични (жлъчетворни), които увеличават потока на жлъчката и хепатопротектори, които възстановяват и предпазват черния дроб от прекомерно излагане на токсини. Жлъчетворните включват корен от глухарче, магданоз, корен от репей, артишок, джинджифил и хидрастис. Докато хепатопротекторите включват куркума и бял трън.

Не забравяйте да включите някои от тези горчиви билки във вашите ястия и в сокоизстискването.

Глухарче

Глухарчето е богато на витамин С и биофлавоноиди. Също така е с много високо съдържание на силно абсорбиращи метилиращи агенти като витамин В2, В6 и фолат. Богато на минерали като калий, желязо и цинк, то освобождава излишната течност от организма, детоксикирайки бъбреците и черния дроб. Глухарчето подпомага храносмилането, намалява отоци и възпаление и лекува жълтеница, едема, подагра, екзема и акне.

Магданоз

Магданозът е супер богат на хлорофил, а също така съдържа около три пъти повече от количеството витамин C по обем от портокала. Витамин C е изключително важен за здрава имунна функция и младостта на кожата и ставите. Освен това, магданозът съдържа каротеноиди антиоксиданти лутеин и зеаксантин, които повишават функцията на очите и помагат на организма да се неутрализират вредите от UV лъчи.

Кориандър

Кориандърът е мощен детоксикатор на тежки метали. Това се дължи на силният му набор от фитонутриенти и хлорофил. Той е изключително добър за пречистване на кръвта, черния дроб и бъбреците. Бъдете сигурни, че използвате кориандър във вашите сокове, за да помогне за изваждане на тежки метали като алуминий, живак и никел от тялото.

Джинджифил

Джинджифилът се класифицира като газогонно средство (намалява газовете в червата) и чревно спазмолитично (успокоява стомашно-чревния тракт), докато индуцира чревна перисталтика. Джинджифилът е известен с намаляването на гадене, свързано с температура, морска болест и чувство на „сутрешно гадене“. Освен това, той помага за производството на жлъчка, което го прави особено полезен за храносмилането на мазнини.

Куркума

Оранжевата азиатска билка куркума е била традиционно използвана в продължение на векове от Аюрведа и китайската медицина. Куркуминът е най-мощното активно противовъзпалително съединение в куркумата. Куркуминът е показан, че детоксикира черния дроб, повишава нивото на глутатион и е мощен супресор на хронични възпалително-медиирани заболяващи процеси.

Бял трън

Белият трън се е използвал от лекуващи билкари в края на деветнадесети век за лечение на разширени вени и заболявания на черния дроб, далака и бъбреците. Днес се използва предимно за подобряване  функцията на черния дроб, бъбреците и стомашно-чревната система. Много хора са получили подобрение с помощта на магарешки бодил при здравословни проблеми като псориазис, менструални проблеми, жълтеница и слаба циркулация.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×