(NaturalNews)

 

Изследвания показват, че тропическият плод, известен като мангостан е мощен имуностимулант и действа противовъзпалително, което означава, че може да се използва за борба с рака.

Мангостан е малко, бавнорастящо вечнозелено тропическо дърво, разпространено в Югоизточна Азия. Плодът има дълга история на употреба в региона, като традиционна медицина за лечение на диария, инфекции на кожата и рани.

Многобройни проучвания са установили мощните противовъзпалителни свойства на мангостан. Едно рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, публикувано във вестник Nutrition през 2009 г., установява, че осемседмичен прием на сок мангостан XanGo води до значително намаляване  нивата на възпаление между участници с наднормено тегло и затлъстели. Тези понижения се наблюдават само сред участниците, които пият 500 мл сок на ден, но не и сред тези, приемащи по-ниски дози.

Друго проучване, проведено от изследователи от университета Тохоку в Япония, открива, че химикалът гама-мангостин на мангостана значително намалява възпалението в структурните клетки на мозъка, което предполага, че може да има терапевтичен потенциал за предотвратяване или лечение на възпалителни състояния на мозъка, като например болестта на Алцхаймер. Изследователите са установили, че гама-мангостин препятства активността на възпалението и насърчава ензима циклооксигеназа-2 (COX-2).

Силата на ксантоните

Много от мощните лечебни качества на мангостана се обясняват с високите концентрации на естествена група химикали, известни като ксантони. Ксантоните се намират в тъмночервени плодове и растения в тропическите гори и са в особено изобилие в кората на плода мангостан. Вероятно не по съвпадение, тази част на плода се използва най-често в традиционната Южноазиатска медицина за лечение на инфекции.

Според изследване, публикувано във Вестник по Фармакология (Free Radical Research) и Индийски Вестник по Експирементална Биология, ксантоните са мощни естествени антибиотици, антивирусни средства, противовъзпалителни средства и антиоксиданти. Най-малко едно изследване предполага, че това антиоксидантно действие помага за предотвратяване на окислително увреждане на сърцето, като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Мангостан за вашето здраве

Може би отчасти благодарение на високите концентрации на ксантони, мангостанът и неговите екстракти са доказали своята висока ефективност при инхибиране на растежа на инфекциозните бактерии Микобактерия туберкулоза и Стафилококус ауреус, включително лекарствено резистентната форма на известната като Метицилин-резистентни Стафилококи ауреус (MRSA). Мангостанът изглежда особено ефективен срещу бактерии, които заразяват кожата и затова може да се използва при лечение на акне.

Мангостанът също укрепва отслабена имунна система. Може би благодарение на своите имунно-регулиращи функции, изглежда функционира като антихистамин за борба с алергии. Мангостанът дори показва експериментални обещания за подтискане на активността на HIV-1 протеазата, която играе съществена роля в инфекцията ХИВ.

Също така се бори с рака

Една особено процъфтяваща област на научните изследвания на мангостан се отнася за явните способности на плода за борба с рака. Проучвания сочат, че мангостан не само инхибира пролиферацията на раковите клетки, но също така предизвиква програмирана клетъчна смърт (апоптоза). Силата на тези ефекти се увеличава с дозата на използван мангостан.

Конкретно, тайвански изследователи установили, че Гарцинон E, производно на ксантона на мангостана, предизвиква смърт на ракови клетки в черния дроб, белия дроб и стомаха. Друго тайванско проучване установява, че ксантоните на мангостан действат като мощни противотуморни средства.

Японско проучване за ксантон алфа-мангостин заключи, че този ксантон е обещаващ за предотвратяване и лечение на рак, отчасти благодарение на неговата способност да инхибира растежа на човешки левкемични клетки. Друго японско проучване, проведено от изследователи от Университета на Ryukyus в Окинава, установява, че продължителното излагане на алфа-мангостин изглежда подтиска развитието на тумори.

Тези констатации също са подкрепени от научни изследвания в Тайланд, които откриват ползи за борба с рака на екстракти, получени от корите на мангостан.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

 

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *