Подправки-храни-на-едро

(NaturalNews) В много части на света, включително Индия, подправките се считат за свещени и се използват като храна и като лекарство. Благодарение на тяхната ефективност, тази идеология вече се е разпространила в западната медицина. Книгата, написана от Бхарат Б. Агарвал, Лечебни подправки: как да използваме 50 ежедневни и екзотични подправки да стимулираме здравето и да победим заболяванията, описва в детайли историята на индийски лекар, който е посветил кариерата си да прави научни открития, свързани с използването на подправки за лечение на хронични заболявания.

Следното е откъс от книгата му:

Подправките са били в моя живот, в моята диета, в моята аптечка и в моето мислене, откакто бях младеж, израстващ в Пенджаб в Северна Индия. И сега, като професор на Департамента по експериментална терапевтика в Университета на Тексас M.D. Раков център Андерсън, подправките са предмет на много експерименти в моята лаборатория, където аз и моите колеги откриваме молекулярните и биохимични тайни зад терапевтичната сила на тези древни лекарства, както и провеждаме изследвания върху хора, за да използваме тези тайни в борбата срещу рака.

Когато растях в Индия, подправките бяха основните лекарства, което използваше моето семейство за ежедневното лечение, в съответствие с традицията на Аюрведа, системата на Индия за естествено изцеление, която включва подправки, билки и здравословен начин на живот за предотвратяване и лечение на болести.

Моите интереси в разнищване на биохимичните тайни на смъртоносното проникване на рака и изследване на лечебната сила на подправките ме доведоха през 1989 г. до Хюстън и Департамента по експериментална терапевтика в Университета на Тексас M.D. Раков център Андерсън.

Там, през 1990-те години, бе открито, че куркуминът е активен срещу рак. Експеримент след експиримент води до по-добро разбиране на неговия потенциал. Да, той може да атакува рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на панкреаса. И сега положителните резултати от това изследване се тестват в клинични проучвания с пациенти с рак.

Първоначално моите експерименти с „традиционната народна медицина“ не получиха много внимание в силно конвенционалния M.D. Център Андерсън. Когато споменах за пръв път на онколог, че съединение в обикновена индийска подправка има противотуморни свойства, които никога не съм виждал в друго вещество, бях учтиво избутан от кабинета му.

Няколко месеца по-късно, обаче, присъствах на конференция в Индия с Джон Менделсон, MD, председател на M.D. Андерсън и един от най-влиятелните онколози в Съединените щати. Тогава той присъства на моята презентация за лечебния потенциал на куркумина, и след това говори с мен. „Нямах представа, че науката зад вашите резултати е толкова твърда,“ каза той. Говорихме повече през дългия полет за дома. Докато се върнахме в Хюстън, той реши, че иска да започне човешки проучвания за куркумин и рак.

Днес са завършени десетки човешки проучвания върху куркумина и още много други са в ход. Изследванията показват, че куркуминът може да помогне за лечение на редица здравословни проблеми, включително болест на сърцето, болест на Алцхаймер, артрит, проблеми с простатата, възпалително заболяване на червата, псориазис, и разбира се, различни ракови заболявания, включително колоректален, на гърдата, на панкреаса, на пикочния мехур, орален, на шийката на матката и стомаха.

Откриването на изключителния лечебен капацитет на куркумата и куркумина ме накара да разследвам подправките в моята лаборатория. Започнахме експерименти с много други подправки и техните съединения: на гарцинол в кокум (Garcinia indica), на зерумбон в джинджифила, на урсолова киселина в ригана, кверцетин в лука, капсаицин в лютите чушки, на елагитанините в нара, да назовем само няколко от тях. И една по една открихме, че, да, подправките и техните съединения са мощни лечители.

През 1995 г., когато започнах да разследвам куркумата, имаше по-малко от 50 публикувани научни изследвания за лечебния потенциал на подправките. Днес има хиляди. В световен мащаб изследователи са свързали кулинарни подправки с превенция и лечение на повече от 150 здравословни проблеми.

Tе са открили, че подправките съдържат съединения, които се борят с окисление и възпаление, двата процеса в основата на повечето хронични заболявания. И изследвания, които анализират хранителни навици и заболяване (т. нар епидемиологични проучвания на населението) са свързали висока консумация на подправки с ниски проценти на хронично заболяване.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Julie Wilson

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×