(NaturalNews)

Едва ли е тайна, че милиони хора, които живеят в развития свят са претоварени от работа, постоянно стресирани и пристрастени към нездравословна храна. Все фактори, които могат да нарушат функцията на надбъбречната жлеза, да отровят черния дроб и да доведат до други сериозни здравословни проблеми, свързани със състояние, известно като медна токсичност. Но според проучване от 2012 г. публикувано в списание Екотоксикология и Безопасност на Околната Среда, един от възможните лекове за това натрупване на тежки метали е допълване с минерала калций.

Изследователи от Аграрен Университет Huazhong в Китай открили това след наблюдаване на последиците от излагането на жълт сом на водни източници на мед (Cu) и калций (Ca). Тяхната първоначална хипотеза е, че калцият може да предложи защитни ползи срещу индуцирана медна токсичност в избраните видове риба, известни като Pelteobagrus fulvidraco, по-специално чрез промяна на някои ензимни функции.

За да провери тази хипотеза, изследователският екип излага жълт сом на 0,1 и 2 милиграма мед на литър (Cu/l) в комбинация с 0 и 50 мг  калций на литър (Ca/l). Както е прогнозирано, излагането на тези вещества в тези различни нива мед и калций, очевидно, са засегнали определени ензимни дейности в рибите, включително сукцинат дехидрогеназа, ябълчна дехидрогеназа, лактат дехидрогеназа, липопротеин липаза и чернодробна липаза.

Специално по отношение на медната токсичност, при въвеждането на калций в ескалиращи нива се наблюдава, че влияе директно на нивата на мед в жизненоважни органи на рибите, включително хрилете, черния дроб, бъбреците, червата и мускулните тъкани. Повреда на тези жизненоважни органи все още се наблюдава в резултат на медна токсичност, но това увреждане е намалено забележимо с добавяне на калций, потвърждаващо първоначалната хипотеза на екипа.

„За хистологични наблюдения със същото ниво калций, излагането на мед индуцира наранявания в хрилете и черния дроб“, гласи резюме на проучването. „Въпреки това, допълнението на калций изглежда смекчава тежестта на нараняванията, индуцирани от мед. Така, че нашето проучване показва, че калцият има капацитета да намали медната токсичност при P. fulvidraco.“

Оптимално здраве на органите и жлезите, необходимо за правилното усвояване на мед

Една от основните причини, поради която се натрупва мед в организма и създава токсичност е, когато жизненоважните органи и жлези не функционират правилно. При оптимални условия тялото ефективно преработва медта чрез свързването ѝ с протеините церулоплазмин и металотионин, които използват минерала за регенериране на клетки и тъкани. Но когато тези други системи са извън равновесие, медта може бързо да се превърне в токсичен тежък метал.

„Циркулацията и правилното усвояване на медта в организма изисква добро функциониране на черния дроб, жлъчния мехур и надбъбречните жлези“, обяснява един ресурс за медна токсичност. „Ако някой от тези органи не работи правилно, тялото не може правилно да отделя и използва медта. Първоначално медта ще се натрупа в черния дроб, като след това ще наруши способността му да отделя медта. С увеличаване на задържането на мед, ще се натрупва в мозъка, ставите и белите дробове и ще се отрази неблагоприятно върху структурата и функцията на тъканите.

Други причини за задържане на токсичен мед включват липса на цинк и манган, два важни минерални кофактора, които помагат за правилното усвояване и използване на мед. Оказва се, че има един много тесен диапазон на ефикасност, когато става дума за прием на мед, а този диапазон се постига и се поддържа само когато системите на организма се държат под контрол и когато са налице други минерални кофактори.

Същият този източник обяснява: „Тялото има сложна система от проверки и баланси, които работят чрез минерални нива и съотношения“. „Ако един минерал стане дефицитен, ще се получи натрупване на друг минерал и той може да стане прекомерен.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jonathan Benson

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×