Какво са ароматите?

Ароматите са ключова съставка в парфюмите и одеколоните. Те се наричат „новият вторичен тютюнев дим.“ Подобно на цигарите, ароматите са вредни за здравето на потребителите и странични лица, и тези токсични ефекти продължават часове след първоначалната употреба. В края на 70-те и началото на 80-те ароматите, използвани за направата на парфюми, са естествени съставки, като цветя и билки. Днес около 95-100% са синтетични (изкуствени).

Смятате ли, че вашите шампоани, парфюми, ароматизатори за въздух или свещи ви убиват бавно? Терминът „аромат“ в списък на козметични съставки обикновено представлява сложна смес от десетки химикали. Според американското министерство на здравеопазването и човешките ресурси, има над 5000 химически аромати, които се използват в комбинация от съвременните потребители.

Ароматите са синтетични, изкуствени

Работна група по опазване на околната среда (EWG) съобщава, че повече от 95% от химикалите в синтетичните аромати са извлечени от нефтопродукти. Тези химикали са производни на бензен, алдехиди, фталати и други известни токсини, които са в състояние да причинят рак, вродени дефекти, заболявания на нервната система и алергии. Едно изследване на астматици установило, че парфюми и одеколони предизвикват атаки в почти три от четири лица.

Учени открили, че повече от 75 процента от продуктите, които имат в списъка на съставките си „аромат“, съдържат фталати, които са показали, че нарушават хормоналната активност, намаляват броя на сперматозоидите и причиняват репродуктивни малформация, както и че са свързани с рак на черния дроб и рак на гърдата, диабет и затлъстяване. Има и доказателства, които сочат, че излагането на парфюми може да изостри астма и може би дори да допринесе за неговото развитие при децата.

Рецепта за домашно приготвен парфюм

Съставки:

Приблизително 12-20 капки етерични масла като: кедрово дърво, ванилия, ветивер, иланг-иланг, сандалово дърво и т.н.
1 чаена лъжица екстракт от ванилия (по желание)
25-30 капки от среден тон масло като роза, лавандула, лайка или здравец
12-15 капки масла като бергамот, див портокал или нероли
115 грама алкохол, за да се запазят ароматите

Начин на приготвяне:

Смесете всички масла в непрозрачна бутилка, за да се получи аромат, който ви харесва.
Нека тази смес остане в бутилката  за няколко дни.
Добавя се алкохолът.
Разклаща се и се поставя на хладно и тъмно място в продължение на най-малко един месец.
Това не е задължително, но помага на аромата на алкохола да избледнее, а ароматите на маслата да се засилят.

 

Автор: jeery park

Източник: http://blogs.naturalnews.com/study-synthetic-fragrance-linked-cancer-brain-kidney-damage-asthma-headaches/

Напиши коментар

Добави обява

×
×