(NaturalNews)

Градински чай (Салвия), научно известен като Salvia Officinalis, идва от латинската дума salvere, което означава да бъдат спасени. По време на 10-ти век арабските лекари мислели, че градинският чай допринася за безсмъртие, а през 14 век европейците го използват, за да се предпазят от магьосничество. Въпреки че тези стари вярвания може да изглеждат като чиста фантазия за повечето, не е изненада, че градинският чай е назован като билка на годината от Международната Билкова Асоциация през 2001.

Градинският чай идва от страните около Средиземно море и е бил използван в продължение на хиляди години. Тази страхотна лечебна билка е от семейство мента (Labiatae), също като розмарин, тя съдържа различни етерични масла, флавоноиди и фенолни киселини.

Това добре уважавано лечебно растение определено има невероятни ползи за здравето, дори като се вземат предвид само неговите силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, въпреки че най-интересният аспект на тази прекрасна билка изглежда е изследване, което е довело специалистите да смятат, че може да бъде главна съставка за запазване или оптимизиране на функциите на мозъка.

Някои от другите специфични свойства, които са добре познати и свързани с използването на градински чай включват намаляване на прекомерно изпотяване и намаляване на нивата на кръвната захар при диабетици.

Познавате ли някой, страдащ от загуба на паметта или болестта на Алцхаймер? Ако е така, помислете за градинския чай като помощ за тяхното състояние.

През юни 2003 г. списанието Фармакология Биохимия и Поведение, публикува някои доста разкриващи резултати от изследване, направено с градински чай. Проучването е проведено с цел да установи истинския потенциал на салвия като подобрител на паметта. Учените имали на разположение 45 възрастни за две отделни проучвания. Някои от хората получавали плацебо, докато другите са получавали маслени екстракти от градински чай. Дозите варирали между 50 до 150 microl. Tестовете за памет са проведени на участниците от 1 до 6 часа след приема. При всеки опит, дори най-малкото количество от градински чай е достатъчно за участниците за значително подобряване на паметта.

През 2003 г. на Септемврийската Британската Фармацевтична Конференция в Харогейт проф. Петър Хъгтон представя убедителна информация за научни изследвания, които показали как salvia miltiorrhiza или китайска салвия (червена салвия) би могла да помогне за лечение на болестта на Алцхаймер, или най-малкото, да бъде интересна алтернатива на обичайните фармацевтични лекарства. Д-р Хъгтон дава допълнителни подробности, как активните съединения на салвия, подобни на тези, използвани в предписаните лекарства, са в състояние да неутрализират донякъде болестта на Алцхаймер.

В експеримента, учените открили, че някои отделни съединения от екстракт от градински чай се оказват инхибитори на ацетилхолинестераза (AChE). Обикновено болестта на Алцхаймер показва увеличение на AChE, което води до загуба на памет чрез изчерпване на холинергични и нехолинергични неврони на мозъка. Чрез спиране на всяко увеличение на AChE, градинският чай осигурява сериозна терапевтична опция, вместо конвенционалните фармацевтични инхибитори на ацетилхолинестераза.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: P. Simard

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *