(NaturalNews)

Митът, че висококалоричните храни, като шоколад, причиняват наддаване на тегло е клинично развенчан от изследователи в Университета на Гранада. Всеобхватно проучване, финансирано от Европейския съюз, разкрива доказателства, че по-голямата консумация на шоколад действително намалява индекса на телесна маса и централните телесни мазнини в коремната област, независимо от физическата активност или диетата. Това откритие ще помогне на специалистите да разберат, че има по-важни аспекти на храните, отвъд общото съдържание на калории и мазнини. Специфични флавоноиди, като катехини, играят важна роля за това, как взаимодейства храната с човешкото тяло.

Високата консумация на шоколад помага на юношите да отслабват

В изчерпателно изследване за шоколада, учените изследват 1458 европейски юноши на възраст между 12 и 17 години. Проучването, координирано от Здравословен начин на живот в Европа, от изследователската група в ЕС Хранене в юношеството, обхваща девет европейски страни, разглеждайки връзката между консумацията на шоколад и индекса на телесна маса. Начинът на живот на юношите и консумацията на шоколад са изследвани с помощта на компютърно базиран инструмент със самостоятелна регистрация.

Индексите на телесна маса на подрастващите са били записани, преди и след проучването. Чрез използване на анализи на биоелектрически импеданс и кожната гънка, учените са били в състояние да измерят процента от мазнини по тялото на много места по телата на юношите. Учените са измервали височина, тегло и обиколка на талията, сравнявайки, измервайки и усреднявайки данните. Резултатите са много сходни, дори след като са били взети предвид фактори, като възраст, полово съзряване, прием на енергия и физически упражнения.

Констатациите са били интересни. По-високата консумация на шоколад при юношите е свързана с по-ниски нива на цялостно и централно коремно тегло.

Новото изследване, публикувано в списание Хранене, показва, че биологичното въздействие на храните не трябва да се оценява само по отношение на калории. Авторите на изследването заключават, „Най-новото епидемиологично изследване се фокусира върху изучаването на връзката между определени храни – тяхното съдържание на калории и техните компоненти – и рисковите фактори за развитие на хронични заболявания, включително наднормено тегло и затлъстяване“.

„Както показва нашето изследване, в умерени количества шоколадът може да бъде добър за вас.“ Нашите открития „са важни още от клинична гледна точка, тъй като допринасят за нашето разбиране на факторите, стоящи в основата на контрола и поддържането на оптимално тегло“.

Проучването не е първото по рода си. В Университета на Калифорния в САЩ изследователи са открили, че по-висока консумация на шоколад свалила общия индекс на телесната маса на всеки участник.

Шоколадът съдържа полезни флавоноиди катехини

Шоколадът съдържа повече, отколкото само калории и мазнини. Той също е богат на полезни флавоноиди, особено катехини, които имат силно влияние върху производството на кортизол и инсулиновата чувствителност. И двата от тези процеси на тялото са свързани с модулация на теглото.

Същите катехини в екстракта от зелен чай помагат на хората да губят тегло

В Япония ефектът на отслабване на катехините е бил проучен в продължение на три месеца при японски мъже. За това проучване е бил извлечен катехин от зелен чай и оползотворен в 12-седмично двойно-сляпо проучване. По време на проучването мъжете са били разделени в две групи. Едната група приема една бутилка чай улун с високо съдържание на катехин – 690 мг. Контролната група пиела чай, съдържащ следи от катехини – 22 мг.

Целта на проучването е да се изследва съответствието на индекса на телесната маса и количеството на малондиалдехид и тиобарбитурова киселина, химически активни вещества в кръвта, за да се види ефекта, който имат катехините върху намаляването на телесните мазнини.

Резултатите са очевидни. Телесното тегло, индексът на телесна маса, обиколката на талията, масата на мазнини в тялото и подкожната мастна тъкан са били значително намалени в групата, която консумира чай, който е богат на катехини в продължение на три месеца. Намаляването на теглото е значително по-голямо в сравнение с контролната група. Промяната е документирана в кръвни проби. Катехините положително променят концентрацията на модифицирания малондиалдехид липопротеин с ниска плътност в пробите.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: L.J. Devon

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *