(NaturalNews)

Екип от учени начело с Джоан Ф. Мансон от Харвардското Училище за Обществено Здраве открили, че консумацията на масло от орехи е значително свързано с намален риск от диабет тип 2 при жените. Разкритието е направено през февруари тази година с излизането от печат на брой 4 от том 143 на Журнал по Хранене. Предишни медицински данни, показващи връзка между полиненаситени мастни киселини в ореховото масло с по-нисък риск от сърдечно-метаболитни състояния, служили като трамплин за научните изследвания. Останалите членове на съвместното начинание са Ан Пан, Ки Сун, Франк Ху и Уолтър Уилет, които са от частни и публични медицински и академични институции в Бостън и Сингапур.

Проучването включвало голяма кохорта от две десетилетия от почти 60,000 жени, които принадлежат към две възрастови групи, 57-62 и 35-52 години, от Здравно Проучване на Медицински Сестри I и II. Откритията показали, че яденето на орехи е свързано обратнопропорционално с риск от диабет тип 2 и намаления риск се медиира от индекса на телесната маса. Няколко други проучвания, изследвания, изследването от Мансон и др. засилват хипотезата, че включването  на ядки като част от здравословно и балансирано хранене помага за предотвратяване на диабет.

Основни хранителни вещества на ореховото масло

Ореховото масло е с високо съдържание на триглицериди, добри за сърцето омега-3 мастни киселини. Сред тези триглицериди са полиненаситени мазнини, като например алфа-линоленова киселина, линолова киселина и мононенаситена мазнина, олеинова киселина. Също така е богато на биоактивен гама-токоферол, който е хранителна висша форма на витамин Е. Друг биоактивен компонент е фитостерол.

Други ползи за здравето от ореховото масло

Освен високия си потенциал за намаляване на рисковия фактор за диабет тип 2, има и други документирани ползи за здравето на ореховото масло, които включват:

  • Противовъзпалителни свойства от ендогенната продукция на ейкозапентаенова киселина (ЕРА) от алфа-линоленова киселина;
  • Антиоксидантни свойства, които се борят или забавят стареенето от гама-токоферол;
  • Намаляване на холестерола от фитостероли;
  • Понижаване на кръвното налягане и лошия холестерол и повишаване нивата на добрия холестерол, подсилване целостта на клетъчните мембрани, увеличаване на паметта и мозъчната функция  от олеинова киселина;
  • Потенциална роля като интервенция за дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), болест на Алцхаймер и други заболявания, свързани с намаляване на умственото здраве, както и рак, от ендогенната продукция на докозахексаенова киселина (DHA) от а-линоленова киселина;
  • Намален риск от сърдечно-съдови заболявания и коронарна артериална болест на сърцето от линоленова и линолова киселина. A-линоленовата киселина е незаменима мастна киселина, която хората не са в състояние да произвеждат и може да бъде осигурена само от храните.

Запазване на красотата върху платното и в реалния живот

Въпреки високата цена на ореховото масло, ренесансови художници го считат за жизненоважно масло за тяхната професия. Ян ван Ейк и Петер Паул Рубенс, удостоверяват валидността за свойствата на маслото против стареене, което дарява техните произведения с голяма издръжливост. Те знаели малко за това, че ореховото масло ще помага на съвременните жени да не се поддават на времето чрез антиоксидантните му свойства. В заключение на тази чудесна новина за ореховото масло, следва да се подчертае, че не всички масла са опасни за сърцето; ореховото масло може да  запази шедьовъра на платно на художника и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×