(NaturalNews)

Едно от най-добрите неща, които можем да правим за здравето си е ежедневно изцеждане на сок от органични зеленчуци и плодове. Първоначалната инвестиция за сокоизстисквачка ще се отплати в ежедневна детоксикация и доставка на организма на здравословни антиоксиданти и хранителни вещества. Няколко здравни експерти препоръчват изцеждането на сок като важна част от здравословния начин на живот, заедно с лечебните сили за лекуване на различни заболявания. Изцеждането на сок осигурява безопасен начин за премахването на опасни тежки метали от организма, които е трудно да се избегнат напълно в днешния токсичен свят. Здравните застъпници имат своите любими рецепти за изцеждане на сок, но практичен, лесен ключ е да се използват растителни и плодови комбинации, които имат добър вкус, за да можете да им се наслаждавате ежедневно.

Здравните застъпници се съгласяват за ползите от изцеждане на сок

Докато холистичните диетични подходи варират между сурова първична, хранително-гъста Уестън Прайс, Палео, вегетарианска диета, почти всяка хранителна философия се съгласява с ползите за здравето от зеленчуковия сок. Някои експерти съветват ограничаване  използването на плодове, поради съдържанието на захар, но зеленчуковият сок винаги се препоръчва.

Кои експерти препоръчват изцеждане на сок?

Лекарят Макс Герсон разработва своята „терапия Герсон“ през 1930-те години, за да се излекува от изтощителна мигрена. По-късно той установява, че лечението му също излекувало туберкулоза на кожата, диабет и рак. Неговата известна терапия се фокусира върху консумацията на биологични зеленчукови и плодови сокове. Сегашната терапия Герсон включва консумацията на до 13 чаши сурови сокове дневно, използващи моркови, ябълки и зеленчуци, заедно с още три готвени вегетариански ястия.

Д-р Наташа Кембъл, автор на Черва и Психологичен Синдром, препоръчва изцеждане на сок, като част от хранителния си протокол, за лечение и детоксикация на тези, които страдат от различни заболявания, включително аутизъм, ХРНВ, депресия и шизофрения.

Авторите Джордан Рубин, създател на сурови хранителни добавки Garden of Life, и Джоузеф Браско, интегративен гастроентеролог, препоръчват изцеждане на сок, като част от техния лечебен режим за чревни заболявания. Тъй като зеленчуците са разбити, храносмилането и усвояването на хранителните вещества е по-лесно, нещо критично за някой, който страда от храносмилателни здравни проблеми.

Известният неврохирург Ръсел Блейлок препоръчва консумация на сок от зеленчуци, но предпочита изцеждане на сок с блендер за оптимизиране размера на фитохимикалите, запазени в пресния сок. Фитохимикалите са хранителни вещества, които имат превантивни свойства за болести. Има стотици от тези хранителни вещества в прясната храна, предимно в плодовете и зеленчуците.

Ползите за здравето

Изцеждането на сок осигурява антиоксиданти, ензими, витамини и хранителни вещества. Антиоксидантите защитават организма от клетъчни увреждания, причинени от свободните радикали. Прясното изцеждане на сок осигурява здравословни, непокътнати ензими от съществено значение за храносмилането, плюс голямо количество от витамини и хранителни вещества.

Съвети за изцеждане на сок

Въпреки, че трябва да бъдат приемани големи количества, за да се причини сериозна вреда, препоръчва се да се избягват ябълкови семки и листа от ревен. Ябълковите семки съдържат отрова цианид и листата на ревен също се считат за токсични. Най-добре е да се избягват. Лукът също може да бъде изтискван и се счита за здравословен, но в малки количества, поради силния му аромат.

За оптимални ползи, човек трябва да консумира сока веднага. Ако това не е възможно, сокът трябва да се замразява и да се консумира в рамките на 24 часа, тъй като хранителните вещества се губят с времето.

Любими зеленчуци и плодове за използване

Морковите са основен елемент за повечето рецепти за сокоизстискване. Други зеленчуци, които обикновено се използват, са зеленолистни, включително кейл и спанак, цвекло, целина и броколи. Популярни плодове за изцеждане на сок включват портокали и ябълки, с отстранени кори на портокалите. Могат да бъдат включени и листа от червено цвекло и други растителни листа.

Много други комбинации могат да се опитат, в зависимост от предпочитания вкус и желаните цели. Най-важното нещо, което трябва да направите, е да създадете навик за всекидневно, вкусно сокоизстискване. Докато ябълка на ден е все още полезна поговорка, „сокоизстискване на ден“ може да осигури още по-мощен удар от дневна плътност на хранителни вещества.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michelle Goldstein

Превод от английски на български

By admin

One thought on “‘Изцеждане на сок’ на ден, държи доктора далеч от мен”
  1. Витамин С умира при допир с метал, така че яжте плодовете и зеленчуците без каквато и да е преработка. Просто ги измийте и яжте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *