Холестеролът заедно с наситените мазнини е страшилището на сърдечно-съдовите заболявания в продължение на векове. Хората се притесняват за това колко холестерол/мазнини има в храната им. Всеки се опитва да елиминира холестерола чрез закупуване на храни с ниско съдържание на мазнини или без мазнини.

Може би те не осъзнават, че холестеролът е от съществено значение за здравето. Тялото ни произвежда холестерол и от време на време се нуждае от повече, за да функционира добре.

Холестеролът е основен градивен елемент на нашите хормони, като естроген и тестостерон. Нужен е и на жлъчката, която позволява на тялото ви да преработи мазнините. Холестеролът също така помага за производството на витамин D. Всички клетки в тялото ви се нуждаят от холестерол, за да им помогне да формират клетъчните си стени, иначе те не могат да си вършат работата. Имате нужда от форма на холестерол – липопротеин с ниска плътност (LDL), който да транспортира мастноразтворимите витамини като A, D, E, K и Коензим Q10.

Проучвания, провеждани през 1970 заявяват, че наситените мазнини и холестеролът са причините за сърдечно-съдови заболявания, но днес ние знаем, че това съвсем не е така. Фармацевтичните компании произвеждат медикаменти, така наречените „статини“, за понижаване на холестерола, а лекарите, от своя страна, поставят всички с висок холестерол на такива лекарства. Продажбите на Lipitor, най-добре познатият медикамент от този тип, гарнира 13 милиарда щатски долара годишни приходи за фармацевтичните гиганти.

Днес нови изследвания показват, че холестеролът не е основната причина за сърдечно-съдови заболявания. От една втора до две трети от всички инфаркти се появят при хора с нормални стойности на холестерола. Повече хора с показания под 200 mg/dl (нормални граници), умират от хронична болест на сърцето (ИБС), отколкото тези, чиито нива са над 300 mg/dl!

Хранителни добавки могат да поддържат и подкрепят доброто здраве на сърдечно-съдовата система. Много хора може да се справят добре без статини, хирургична намеса и странични ефекти на лекарствата. Ето някои препоръки за подобряване на холестерола.

Подобряване  приема на Омега-3 и антиоксиданти намалява риска от ИБС чрез разреждане на кръвта, подобряване на сърдечния ритъм и гъвкавостта на кръвоносните съдове. Витамин Е предпазва нивото на LDL холестерол, особено ако се консумират по-високи нива на транс-мазнини и растителни масла. Витамин В6 и В12 помага за понижаване  нивата на хомоцистеин, биохимичен страничен продукт на тялото, който може да увреди артериите.

Ниски нива на витамин D са свързани с хипертония. Магнезият играе ключова роля при повече от 300 различни процеси в тялото, включително и регулиране на сърдечния ритъм. Коензим Q10 е необходим за производството на енергия за сърдечните клетки. Витамин К2 помага чрез намаляване на количеството калциеви отлагания по стените на артериите, което води до втвърдяване на артериите (Не се препоръчва прием на витамин K, ако се приемат други разредители на кръвта). Модифициран цитрусов пектин, е нов продукт, който блокира и се свързва с протеина, галектин-3, който причинява фиброза, втвърдяване и белези на сърдечния мускул.

Все повече и повече кардиолози са наясно, че възпаление е една от причините за атеросклероза. Контролиране на възпалението е номер едно стратегия за предотвратяване на коронарна болест на сърцето и сърдечен удар. Различни други фактори, свързани със сърдечни проблеми са високо кръвно налягане, излишна глюкоза, тютюнопушене, замърсяване и недобра хранителна диета.

Промяна в начина на хранене и намаляване на възпалението може да помогне на тялото ви и да подкрепи неговата сърдечно-съдова система.

Автор:  Cindy Burrows

Източник: http://blogs.naturalnews.com/the-truth-about-cholesterol/

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×