Йога-медитация

(NaturalNews) Йога е известна със своите положителни ефекти върху здравето на човека. Тя е страхотна за облекчаване на стреса и има множество възможности за това как искате да правите вашата йога. Тя може да се прави у дома в собственото ви време и пространство – или в класове почти навсякъде.

Йога е много повече от просто една тенденция, обаче. Тя осигурява реални ползи за тялото ви по най-различни начини, които продължават да бъдат разкривани. Например, проучване от 2011 г., водено от изследователи от Университета в Йорк установява, че йога помага за намаляване на хормоните на стреса и помага за облекчаване на физически и психологически симптоми на хронична болка при жени с фибромиалгия.

По скорошно изследване показва, че ползите за тялото от йога може да се простират дори по-далеч от това. Едно проучване от Харвардския университет открива, че практикуването на йога може да придаде положителна промяна на метаболитни функции на клетъчно ниво. Това от своя страна може да подобри неща като усвояване на хранителни вещества, и може да съдейства за предотвратяване на хронични заболявания. Резултатите показват, че като цяло, практикуването на йога насърчава по-добра функция на клетките във всички области.

За проучването изследователите използват две групи участници: една група, която практикува йога и упражнения за осъзнаване, и група, която не участва в никаква активност. След период на изпитание от осем седмици, учените вземат кръвни проби от двете групи. След това те открили, че групата с йога показва промени на 2,209 гени, което предполага доста дълбок ефект. От тях 1275 са промени, които довеждат до гени, които са по-регулирани (което означава, че са с повишена дейност), както и 934 случая, в които промените довеждат до гени, които са по-малко регулирани (което означава, че активността намалява).

Пишейки за Fox News, Крис Килам отбелязва, че в допълнение към клетъчния метаболизъм, много от промените, които са настъпили в ДНК водят до повишена устойчивост към оксидативния стрес. Килам пише: „Оксидативният стрес се свързва с множество дегенеративни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, неврологични заболявания и др. Подобрена устойчивост към оксидативен стрес означава по-добро цялостно здраве с намален риск от хронично заболяване.“

Друго проучване, водено от изследователи от Университета на Калгари, установило, че йога може също така да бъде много полезен инструмент, когато става въпрос за възстановяване от рак. За проучването, изследователите са имали група преживели рак на гърдата, участващи в седмични класове по йога и медиация, като участниците също практикуват тези техники у дома. Контролна група, която не участва в тези събития също е включена в изследването. Кръвните проби и от двете групи са били взети в началото и отново, когато периодът на проучването приключва, след дванадесет седмици.

Учените са установили, че участниците в проучването, които практикуват  упражнения йога и медитация, демонстрират по-дълги дължини на теломерите от тези, наблюдавани при контролната група. По-дълга дължина на теломерите е често свързана с по-добри степени на оцеляване след рак, според много ракови специалисти. Това предполага, че йога може да изиграе важна роля във възстановяването от рак.

В допълнение към предоставянето на нови познания относно последиците за здравето от йога, тези изследвания също изглежда подкрепят широко повтаряното твърдение, че йога може да подобри здравето и да удължи живота ви.

Йога има много други ползи за здравето

Има много други документирани ползи за здравето, ако решите да практикувате йога. Например, йога може да осигури редица сърдечни ползи. В допълнение към намаляване на стреса, тя също така е установена, че помага за намаляване на кръвното налягане при хора с хипертония. Някои изследвания са установили също, че самото занимаване с практикуване на йога може да помогне за подобряване на липидния профил на кръвта, както при здрави хора така и при хора с установена исхемична болест на сърцето. Йога също показва, че помага за понижаване нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

Практикуването на йога може да помогне за загубата на тегло и намаля усилията за поддръжане на теглото. Освен очевидните ползи от физическите упражнения, някои изследвания показват, че хората, които практикуват йога са склонни да бъдат по-осъзнати относно храненето. Изследователите установили, че практикуването на йога само веднъж седмично в продължение на 30 минути, в продължение на най-малко четири години, води до по-малко тегло в средна зряла възраст. Те също така открили, че хората, които са с наднормено тегло, действително отслабват. Изследователският екип приписва тези ползи на осъзнаването, което може да помогне за подобряване на отношенията ви с вашето тяло, тегло и храна.

И разбира се, като всяко друго упражняване, йога също може да помогне за увеличаване на цялостната ви физическа форма, включително сила, издръжливост, гъвкавост и кардио-респираторен капацитет.

 

Източник: http://naturalnews.com

Автор: Vicki Batts

By admin

One thought on “Йога може да променя ДНК при хората”
  1. Това, което изглежда добро, а всъщност е зловредно.Известният и авторитетен йога Шивананда в книгата си „Джапа-йога“ писал,че мантрите могат да извикват и „нисша“, т. е. зла същност, а на езика на православието – беса.Много трябва да се внимава,иначе отваряш ,,вратичка“ за демони и ги каниш в тялото си.

Напиши коментар

Добави обява

×
×