(NaturalNews)

Съвременната йога практика се свежда до формата на упражнение за повишаване нивата на енергия, загуба на тегло и за да се чувстваме добре. Съвременната медицина най-накрая започва да осъзнава факта, че техниките в йога са възможни решения за здравни проблеми по всеобхватен начин, а не чрез отделяне на тялото и ума като две лица в противоречие едно с друго. Също така признава факта, че йога може да лекува, това което лекарствата не са в състояние да лекуват, и са провеждани проучвания за ясното определяне на въздействието на йога върху някои заболявания.

Йога: най-доброто средство за тревожност и нарушения в настроението

Като форма на упражнения, йога влияе на настроението и тревожността. Предполага се, че е по-въздействаща от ходене или други форми на упражнения, защото мозъкът реагира на йога като произвежда повече от химикала ГАМК, GABA, според статия, публикувана в Списание по алтернативна и допълнителна медицина. ГАМК или гама-аминомаслена киселина, е химично вещество, което регулира нервната активност. Хората, които страдат от разстройства в настроението и тревожност могат да имат по-ниско ниво на производство на ГАМК и вземат лекарства, предназначени за повишаване на ГАМК в кръвта, с цел обръщане на тревожност или регулиране на настроението. Изследване, проведено от Училището по медицина на Бостънския университет заключило, че повишеното производство на ГАМК след йога сесия е било причината за подобрено настроение и намаляване на тревожност. Тази констатация установява, че йога увеличава ГАМК нивата в хипоталамуса, което води до подобряване на настроението и намалена тревожност. Проучването показва, че йога стимулира специфични области в мозъка, като по този начин създава идеална вътрешна среда за освобождаване на ендогенния антидепресант невротрансмитер ГАМК.

Друго проучване анализирало ефектите на йога срещу ефектите на ходене за настроението и тревожността. Проучването включва здрави индивиди в две рандомизирани групи в продължение на 12 седмици. Едната група прави три часа йога седмично, докато другата група върви за същия период от време. В началото на изследването мозъците на участниците се сканират, използвайки магнитно-резонансна спектроскопия. В края на 12-седмичната програма, изследователите изследвали ГАМК нивата на двете групи преди и след края на едночасовата им сесия. Всеки член на всяка група е бил помолен да оцени психологическото си състояние в различни времена по време на проучването. Лицата, които практикували йога, отчитат значително подобрение в настроението и намаляване  нивата на тревожност много повече, отколкото членовете на групата с ходене. Било е отбелязано, че постоянното увеличаване на нивата на ГАМК с течение на времето води до промяна в общото състояние на психичното здраве и благополучие по отношение на настроението и тревожността. Оттогава се предполага, че йога се използва като терапия за подобни нарушения на ум-тяло.

Йога поощрява съзнанието

Една от причините, поради които йога е толкова ефективна за подобряване на настроението, може да се дължи на факта, че тя обработва съзнанието. Има определена среща на ума и тялото по време на йога сесия. Тя развива внимателността и води практикуващия в близост до неговото тяло-ум по уникални начини. Събужда тялото и ума. Създава връзки, отваря пътища и освобождава мозъчни химикали, релаксирайки емоциите и мускулите и създавайки мощно вътрешно пространство за лечение в истинския смисъл на думата.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Nanditha Ram

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×