(NaturalNews)

С нарастването на популярността на акупунктурата, все повече и повече хора имат въпроси за системата на Традиционната Китайска Медицина и какво да очакват при типично посещение. Дори след посещението, пациентите могат да останат с повече въпроси, отколкото когато са отишли, и объркване или притеснение за това, което оценява техния акупунктурист с различната си и донякъде странна оценка.

10 въпроса за оценка на здравето

Повечето посещения ще започнат с фокусирана оценка за главните оплаквания на лицето, което може да се очаква при всякакво медицинско посещение. От там нататък, нещата започват да се развиват по друг начин. След това акупунктуристът ще премине през своя собствена версия на традиционния преглед от „10 въпроса“ на системите и оценка на здравето. Това обхваща всички аспекти от вашето здраве. Прегледът е насочен към физическите опасения като болки, сън, енергия, храносмилане, сърцето и функцията на белите дробове и т.н., но също така разглежда конституционни аспекти от вашето здраве. Това може да включва качества като телесна температура, настроение, емоции и силни и слаби страни на вашата система.

Покажете си езика!

Може би най-странната част от посещението за повечето пациенти е, когато практикуващият любезно ги моли да покажат езика си. Защо акупунктуристът прави това? Езикът е изключително полезен инструмент за оценка на здравето, за потвърждаване на диагнозите на ТКМ и следене на леченията. Това им дава един прозорец, за да видят какво се случва вътре в организма и може пряко да отразява здравето на червата и храносмилателната система. Освен това, разликите във форма, цвят, размер и покритие, всички те са свързани с различни разногласия в тялото. Ако не вярвате това, започнете да наблюдавате езика си у дома и ще бъдете изумени от различните промени, които може да претърпи, особено когато се разболявате от нещо или не се чувствате добре.

Подробна оценка на пулса

Друг аспект, който привлича вниманието по време на посещението, е уникалната форма на измерване на пулса, която е много по-различна и често по-дълга, отколкото в кабинета на конвенционалния лекар. Някои практикуващи ТКМ ще мерят старателно пулса за няколко минути, напипвайки пулса в три позиции на двете китки. Пациентите често стават тревожни и се шегуват „Мъртъв ли съм? Не можеш ли да ми напипаш пулса?“ В традиционната китайска медицина, се оценява много повече от ритъм. Сила, напрежение на съдове, дълбочина, дължина, характер и модел на ритъм, са все важни показатели и са свързани с различни аспекти на здравето, органи и части на тялото.

Иглотерапията

„Боли ли?“ В повечето случаи, не. Възможно е да се усети леко пощипване или убождане, когато иглата промушва кожата и влиза в тялото, но това не продължава повече от няколко секунди. Иглите не трябва да причиняват силно и трайно парене и остри или пронизващи болки. Някои игли могат да развият тъпа болка около тях. Това е усещане, известно като „де-чи“ и като цяло е добро нещо. Това е знак от Чи (или в свободен превод, енергия), която се движи на мястото. Всички процедури са съобразени с индивида, неговото състояние, конституционна сила и толерантност към болка.

„Къде се поставят иглите?“ Отново, изборът на място е уникален за отделния човек и проявата на неговото състояние. Иглите могат да се поставят почти навсякъде, но най-често се поставят на определени места по китките и глезените, главата, ушите, гърба и корема. Лицензираните практикуващи са обучени в правилната дълбочина и ъгъла на вмъкване за всяка от 359-те стандартни точки за акупунктура в организма, както и различни други иглени системи на ушите, скалпа, корема, ръцете и краката. Тези точки са били открити, дефинирани и безопасно използвани в продължение на векове.

Заинтригувани ли сте? Планирайте среща с вашия местен лицензиран специалист по акупунктура още днес!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. Lindsay Chimileski, MSAc., ND.

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×