(NaturalNews)

Катаракта е една от най-големите причини за увреждане на зрението и слепота в САЩ. Обикновено лещата на окото е прозрачна, но когато е подложена на свободни радикали или окислително увреждане, протеиновата ѝ структура не може да се справи с тях и биха могли да се образуват бели и матови петна, наречени катаракта, като това води до постепенна загуба на зрението. Това помътняване е подобно на това, което се случва, когато протеинът в белтъка на яйцето се нагрява. Примери за такова увреждане на очите включват излагане на цигарен дим или слънчева светлина. На колкото повече стрес са подложени очите, толкова повече ще имат нужда от хранителни вещества и антиоксиданти, за да се справят с него. Следователно, правилното хранене е от решаващо значение за предотвратяване на катаракта и дори обръщане на един такъв ранен етап.

Дори и с хирургично отстраняване на катаракта, правилното хранене е важно, тъй като хранителните дефицити, които са го предизвикали, все още са налице и трябва да им се обърне внимание, за да се предотврати по-нататъшна катаракта или дори други болести.

Черна боровинка

Черната боровинка съдържа съединения, които стимулират остротата на зрението. Проучване от Италия е установило, че смес от тези съединения, наречени антоцианозиди и витамин E спират развитието на замъгляване на лещата в над 95 процента от изследваните субекти с ранен стадий на катаракта. Още по време на Първата световна война, британските пилоти са яли черни боровинки преди излитане за подобряване на тяхното зрение.

Боровинка, червена боровинка, къпина, грозде, малина и дива череша също съдържат подобни съединения, които подобряват зрението.

Моркови

Морковите често се свързват с подобряване на зрението. Всъщност, каротиноидите, съединения, открити в морковите, които дават на този зеленчук отличителния му оранжев цвят (напр. бета-каротин), наистина помагат за предотвратяване на катаракта. Те помагат също и за предотвратяване на рак и сърдечно-съдови заболявания.

Други добри източници на каротеноиди са плодове и зеленчуци, които са оранжеви, жълти и тъмно-зелени на цвят.

Лук

Лукът е отличен източник на кверцетин, съединение, за което изследвания са установили, че помага за предотвратяване на катаракта при диабетици, обезщетение, полза, която вероятно се простира и за не-диабетици.

Докато готвите с лук, по-добре да не го белите, за да се даде възможност  за навлизане на повече кверцетин във вашата храна.

Тученица

Тученицата е отлична храна против катаракта, защото съдържа много хранителни вещества, които помагат за предотвратяване на това състояние. Те включват каротиноиди, витамин С, витамин Е, както и други антиоксиданти, включително мощния глутатион.

Глутатион

Глутатионът действително се намира във високи концентрации в лещите на очите, където играе важна роля в поддържането им здрави. Освен функцията му като защитен антиоксидант, глутатионът спомага за поддържане на структурата на протеините в лещите, играе роля в различни ензимни системи, както и участва в транспортирането на аминокиселини и минерали. Според Марк Гросман, OD, оптометрист и лицензиран акупунктурист, „по-голямата част от катарактите, които виждам, са с ниско съдържание на антиоксиданта глутатион.“

Един ключов начин за увеличаване  нивата на глутатион е да се консумират много сурови плодове и зеленчуци, тъй като когато са варени  съдържат значително по-малко глутатион.

Други храни

Куркумата е друга храна, която съдържа добри количества каротиноиди, витамин C, витамин E и други антиоксиданти.

Бразилските ядки съдържат витамин Е и селен, друго хранително вещество, което помага да се предотврати или инхибира катаракта.

Спанакът е отличен източник на лутеин, който спомага за насърчаване на здравословно зрение и предотвратява катаракта и дегенерация на макулата. Спанакът съдържа и каротеноиди и помага за предпазване от рак.

Маслото от пшенични зародиши е добър източник на витамин Е. Също така, можете да се заредите с други храни с високо количество антиоксиданти, включително ямс, зеленолистни зеленчуци, броколи, както и пресни плодове като цитрусови плодове и тъмно-оцветени горски плодове, за да предложите допълнителна защита на очите си.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×