Д-р Майкъл Грегър отбелязва в статия на „Дейли мейл“, че вегетарианските диети, състоящи се от цяла храна, може да намалят рисковете от различни форми на рак.

„Храната е най-великият начин, по който нашите тела се справят с излагането на външната среда“, обясни авторът на бестселъра „Как да не умрем“ през 2016 г. Той предупреди за канцерогенните химикали в млечните продукти, месото и преработените храни. След това той обсъжда проучвания от различни организации, които предполагат, че диетите на база растения могат да предпазват от рак.

Проучване за здравето на жените в Айова е изследвало диетите на повече от 35 000 жени в продължение на много години. То определя, че храненето с много кръстоцветни зеленчуци понижава риска от неходжкинов лимфом – седмият най-разпространен вид рак в Съединените щати.

В свързано проучване, Майо клиниката откри, че яденето на повече зеленолистни зеленчуци намалява риска от лимфом почти наполовина. Кръстоцветните зеленчуци са с големи количества антиоксиданти, добри за борба с рака.

Лимфомът не е единственият рак, който може да бъде предотвратен с вегетарианска диета. Според трето проучване на диетите и раковите заболявания, хората, които консумират растителни храни, са по-устойчиви на всички форми на рак, особено срещу рак на кръвта, като например левкемия. Това се потвърждава от резултатите от свързания експеримент на д-р Дийн Орниш. Докато изследва ефекта от храненето с растителна диета върху сърдечните заболявания, д-р Орниш изследва ефектите от същите диети върху пациенти с рак на простатата. Неговите открития показват, че вегетарианските диети намаляват нивата на простатен специфичен антиген (PSA), свързан с рак на простатата, без да се налага операция, химиотерапия или радиационна терапия.

Дори не трябва да ядете толкова много зеленчуци дневно. Според най-голямото проучване върху диетата и рака на пикочния мехур, добавянето на 2% растителни протеини към храната води до 23% подобрение.

И така, какви зеленчуци са най-добри, за да се предпазим от определени ракови заболявания?

  • За колоректален рак, това са бобови растения и листни зеленчуци. Фасулът, нахутът, лещата и грахът са богати на противоракови съединения, наречени фитати.
  • На подправките също се приписват противоракови свойства. Куркумата, например, е важна съставка в индийските къри и окинавския чай.
  • Ако сте жена пред менопауза, която се тревожи за рака на гърдата, дневната доза от боб или леща може да намали риска с две трети. Добавянето на бобови растения или пълнозърнести храни като булгур и кафяв ориз към вашата храна ще повиши защитата ви до повече от 90%.
  • Гъбите са богати на аминокиселини, които зареждат имунната система. Според австралийските изследователи те могат да предпазват от вирусни инфекции и рак на гърдата при жените.
  • Цитрусовите плодове имат фитонутриент, наречен хесперидин. В допълнение към лечението и защитата на ДНК срещу канцерогени, цитрусовата кора също намалява риска от рак на кожата и гърдата.
  • Всички от семейство на алиум споделят противоракови свойства. Подобно на куркума, червеният лук има кверцетин, фитонутриент, който намалява растежа на рак на белия дроб. Чесънът има сходни потискащи свойства.
  • Кръстоцветните зеленчуци могат да сведат до минимум риска от рак на дебелото черво в седмици след консумацията. Брюкселското зеле, особено, е противораково оръжие. Броколите, зелето, карфиола и кафето са почти толкова добри.
  • Соевият боб и лененото семе имат фитоестрогени. Различни от естрогени, фитоестрогените намаляват риска от тумори на гърдата и горещи вълни при менопауза .
  • Популярната антиоксидантно-богата ябълка. Консумацията на една ябълка на ден (кори и пулп и всичко останало) всъщност държи далеч различни ракови заболявания, като реактивира антитуморен ген, наречен маспин.

 

Автор: Edsel Cook

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *