Бруксизъм или скърцане със зъби, е медицински термин за стискане на зъбите на челюстта.

Някои хора могат да скърцат със зъби от време на време, но бруксизъм е постоянен проблем, който може да причини сериозни неудобства. Това състояние може да доведе до главоболие и настоящи болки в ушите.

Повечето случаи на бруксизъм могат да бъдат свързани с тревожност или стрес – много от които се случват по време на сън.

Въпреки че бруксизъм е най-често по време на сън, той може да повлияе и на хора, които са будни. Настъпва при нарушения на съня и подсъзнателно. Състоянието може да се влоши по време на голям стрес.

Бруксизъм обикновено се свързва с периоди на висок стрес, но той може да бъде свързан и със сериозни заболявания на съня – като обструктивна сънна апнея. Това състояние, известно още като OSA, е разстройство, когато дишането е затруднено по време на сън. Връзките и причините все още не са напълно изяснени. Някои антидепресанти също може да доведат до увеличаване на пациентите с бруксизъм.

Други причини за бруксизъм също може да са свързани с наркотици за развлечение и тютюн за пушене.

Какви са симптомите на бруксизъм?

Скърцане със зъби или бруксизъм, разполага с широка гама от симптоми. Много от тях могат да бъдат асоциирани и с редица други условия – така че е важно да сте правилно диагностициран от лекар.

Главоболие и болки в ушите са асоциирани и с други условия, но и често може да са в резултат на бруксизъм. Други условия включват счупени пломби, както и затруднено отваряне на устата си.

Ако някой от тези симптоми продължават да съществуват, трябва да посетите лекар.

Как може да се лекува бруксизъм?

Има няколко възможни лечения за бруксизъм. Някои са показали, че са по-ефективни от други.

Един от най-популярните лечения за бруксизъм е използването на шини за уста. Има и редица техники за релаксация, които също са ефективни.

 

 

Автор: Peter Ellington

Източник: http://blogs.naturalnews.com/what-is-bruxism/http:/

Напиши коментар

Добави обява

×
×