кантар-обувки-тегло-наднормено

Индексът на телесната маса /Body mass index/ е мярка за телесните мазнини, която се основава на теглото и височината на индивида. Математически погледнато, това е мярката на теглото на човек в килограми, разделена на квадрата на височина в метри. Тъй като ИТМ измерва телесната мастност, това може да показва здравословни проблеми, свързани с теглото. Това не е пряка мярка за телесната мастност, но е показано, че има подобни резултати от тези, посочени чрез измервания на кожата на сгъване, биоелектричен импеданс и подводно претегляне.

От 70-те години на миналия век разпространението на затлъстяването се увеличава, което за възрастни има ИТМ по-голямо или равно на 30 k / m2. Тъй като единствената информация, необходима за това измерване, е височина и тегло, ИТМ е евтин и лесно достъпен инструмент, който клиницистите могат да използват като скринингов инструмент. Категоризирането обаче може да е твърде широко.

По-долу е дадена таблица, показваща стандартните категории тегло, свързани с диапазоните на ИТМ за възрастни над 20 години.

ИТМСъстояние на организма
Под 18.5Ниско тегло
18.5-24.9Нормално тегло
25.0-29.9Наднормено тегло
30.0 and aboveТежко затлъстяване

Когато става въпрос за деца и тийнейджъри, полът има голямо значение. Това е така, защото количеството на телесните мазнини се променя с възрастта и се различава по пол. ИТМ за тези възрасти след това се категоризират по персентили. Затлъстяването за възраст 2-19 години се определя като ИТМ при или над 95% персентил на деца от същия пол и възраст. При възрастните, жените са склонни да имат по-висок ИТМ от мъжете. Що се отнася до етническата принадлежност, афроамериканците са склонни да имат по-малко телесни мазнини, отколкото кавказците, а азиатците имат повече телесни мазнини, отколкото кавказците. По-възрастните хора са склонни да имат по-висок ИТМ, а спортистите имат по-нисък ИТМ. Проблемът е, че спортистите може да имат висок ИТМ поради по-високата мускулатура, а не от действителната телесна мазнина.

Хората, които имат по-висок ИТМ, са изложени на риск от инсулт, високо кръвно налягане, диабет тип 2, сънна апнея, някои видове рак, ниско качество на живот и висок холестерол. Противниците на това измерване казват, че то не отчита костите и мускулите. Независимо от това, се използва от много лекари за проверка на телесната мазнина и предпазни мерки при извършване на медицински процедури, основаващи се на безопасността на човека. Воденето на активен начин на живот и здравословна диета са ключовете за вашето благополучие. Въпреки че измерването е само инструмент, който може да посочи резултат, Вие трябва да решите да предприемете действията, за да бъдете в обхвата на здравословния ИТМ и да дадете на тялото си възможност да изглежда и да се чувства най-добре.

Автор: everybodysfit

Източник: naturalnewsblogs.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *