(NaturalNews) Добрата почва е от решаващо значение за по-продуктивна градина. Здравата почва съдържа живи микроби, които са най-вече в латентно състояние. Микробите бързо се разпространяват, когато почвата се подхранва чрез контролиране на влага и органична материя или компост. За да си направите компост ще имате нужда от слама и растителни или кухненски отпадъци и червеи.

Компостът може да бъде в голяма кофа за боклук, бидон или друг съд, но трябва да се има предвид, че се развива най-добре, ако е директно на земята. Изкопава се дупка с диаметър около 60 см и дълбочина от 15 сантиметра, смесва се внимателно кофа с растителни отпадъци с кофа слама и кофа с изкопаната пръст от ямата и се изсипва в дупката. Изсипете останалата изкопана пръст над ямата за да се предотврати разнасянето на миризмата и завършете със слой от слама за задържане на влагата и предотвратяване на плевели. Оставете дупката така най-малко един месец, преди да добавите няколко червеи. Не изхвърляйте живи червеи в ямата, ако е много топла. Компоста достига високи температури. Може даже да се забележи издигаща се пара в хладни утрини.

Добавяне на червеите

Градински червеи могат да бъдат набавени от магазини за риболов.

След като добавите червеите към вашия компост трябва да го подържате леко влажен и покрит със слама. С течение на времето, ще видите, маси от червеи на повърхността на почвата, след като разровите сламата. В идеалния случай, когато компоста достигне максимална ефективност, можете да добавяте около 4 литрова кофа с отпадъци на всеки две седмици и ще видите в резултат огромен брой щастливи червеи. Изпражненията на червеите са златото; те са най-добрият тор. Използвайте го за наторяване на вашите растения. Този вид тор е черен, влажен и няма мирис. Не го пипайте с голи ръце, тъй като се измива трудно след това.

Още един съвет, ако имате или мислите за отглеждане на пчели, не правете огромен, активно управляван компост близо до пчелни кошери. Това ги разстройва по някакъв начин.
Източник: http://www.naturalnews.com/035068_vermiculture_worms_kitchen_scraps.html#ixzz3DxiKHxpE

Автор: Marsha Anderson

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *