(NaturalNews) Когато става въпрос за диета, някои хора мислят, че избягването на мазнините е добра първа стъпка. Спирате яденето на мазнини и отслабвате, звучи лесно нали? Истината е, че светът на мазнините е много сложен. Има добри и лоши мазнини, естествени и неестествени такива. И всички те засягат тялото по различни начини. Някои мазнини са от съществено значение за доброто здраве. Имаме нужда от мазнини под формата на есенциални мастни киселини. Имаме нужда от мазнини и заради мастноразтворимите витамини като витамини Е, А и D. Имаме нужда от мазнини, за да запазим кожата здрава и да поддържаме умерени нивата на кръвната захар.

За изненада на много хора, които имат проблеми с холестерола, отстраняването на мазнини от начина им на хранене може всъщност да бъде нещо лошо. Според Department of Agriculture’s Dietary Guidelines на америкаците, през 2005 г., диета с ниско съдържание на мазнини може да има вредно въздействие върху холестерола в кръвта и нивата на триглицеридите. Същият документ препоръчва диета с 20 до 35 процента от дневните калории, идващи от моно и полиненаситени мазнини, като тези, намерени в ядки, риба и растителни масла.

Какво са трансмазнините?

Избягвайте високи нива на наситени мазнини от червено месо и млечни източници и се съсредоточете върху тези добри растителни масла. Но за съжаление, не всички растителни мазнини са създадени равни. Трансмазнините често се появяват на етикетите със съставките на храни под името „хидрогенирано растително масло“ или „частично хидрогенирано растително масло.“ И докато растителни масла, като зехтин, са чудесен компонент на една здравословна, естествена диета, хидрогенираното растително масло е много различно нещо. Хидрогенирано растително масло или трансмазнини – се създава чрез промишлен процес, който започва с течни растителни масла и се добавя водород. Това прави един продукт, който е в твърдо състояние при стайна температура и е доста дълготраен. За разлика от повечето естествени мазнини, той няма да граняса дори и когато се остави извън хладилник. Храни, направени с това „нещо“ изглеждат и по-малко мазни. Това е добре за маркетинг.

Историята на транс-мазнините

Според статия в American Heart Association, процесът на хидрогениране е бил открит в края на 1890 от френския химик и Нобелов лауреат Пол Сабатие. От 1902 г. американски учен Вилхелм Норман е патентовал този процес в САЩ. Новата мазнина бързо се разпространява по магазините за хранителни стоки. На съпруги, загрижени за здравето на своите близки, било казвано, че дълготрайната мазнина е „чиста“ здравословна алтернатива на използването на свинска мас в рецепти за тесто. По време на недостиг на храни, причинено от Втората световна война, маргаринът заменя маслото на трапезата на повечето хора. Тъй като трансмазнините били евтини и са действали като консервант, производителите на храни бързо започнали да ги добавят към повече и повече храни от всякакъв вид: бисквити, чипс, понички, хляб, дори и фъстъчено масло. Потребителите, загрижени за здравето си, често са се чувствали облекчени да видят надписа „хидрогенирано растително масло“ върху етикета на храна.

Защо транс мазнините са вредни?

Евтино и здравословно? Още през 1980 г. някои диетолози са започнали да повдигат въпроса. Нещо, което е химически променено, като трансмазнините, не би могло да бъде добро за човешкото тяло, предупреждавали те. И са били прави. От тогава, проучване след проучване показва, че транс-мазнините са вредни. Трансмазнините са свързвани с болест на сърцето, затлъстяване, диабет тип 2 и системно възпаление.

Едно проучване, докладвано от Националния институт по здравеопазване, показва, че африкански маймуни, които са хранени с трансмазнини, натрупали тегло дори когато техните диети не са имали излишни калории. Изследване, публикувано в американски вестник по клинично хранене, свързва консумацията на трансмазнини с диабет тип 2.

Уеб сайт за здравословн храни нарича трансмазнините „неестествени мазнини“ и декларира, че те са „вредни за вашето здраве.“ Дори American Heart Association се присъединява към тях. Недвусмислено заявяват, че транс-мазнините, повишават нивата на лошия холестерол, и понижават нивата на добрия холестерол, увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и увеличават риска от инсулт. Трансмазнините са лоши. Не ги яжте.

Източник: www.naturalnews.com

Автор:  Aurora Geib

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×