Грижите за зъбите са от съществено значение, за да останем здрави. Но какви са последствията, ако не го направим? Зъбите пожълтяват и стават болезнени, което в крайна сметка води до повече посещения при зъболекар, което за много от нас си е нещо страшно.
Много хора подценяват важността на денталното здраве. Искаш ли да бъдеш щастлив и успешен? Външният вид на зъбите ни е свързан с нашето настроение. Добрите  зъбите могат да имат огромно влияние върху настроението ви, защото те вдъхват доверие и желание да се усмихвате повече. В допълнение към това, последните проучвания показват очарователни връзки между мозъка, паметта и стоматологичното здраве.

По-малко зъби = слаба памет?

Хубавото на науката е, че тя постоянно разкрива тайните за човешката природа.
Едно интересно изследване е публикувано в Европейския вестник на орално здраве. То разкрива, че загубата на зъбите в действителност може да  влоши вашата памет. Установява връзка между броя на зъбите и когнитивните способности на човека. Така, че е напълно възможно липсата на зъби при възрастните хора да е причина за тяхната слаба памет.

Предишни изследвания върху връзката между зъбите и когнитивната функция са били извършени върху животни. Резултатите били шокиращи. Плъховете, чиито зъби били извадени, имали повече проблеми с образуването на памет и задържането ѝ.

Учените казват, че спомените са формирани от сетивните импулси, които са произведени чрез движението на челюстта. Хората без естествени зъби произвеждат по-малко сигнали, които се изпращат на хипокампуса.

Разбира се, възможно е също така, лошото хранене, което предизвиква загуба на зъби да повлияе на силата на мозъка. Проучванията показват, че липсата на витамини и антиоксиданти също могат да причинят неврологични проблеми. Въпреки това, е възможна връзката между психичното и стоматологично здраве.

Силни зъби = силен ум

На базата на много изследвания, проведени по отношение на денталното здраве, можем да заключим, че нашият ум и състояния на организма са тясно свързани с нашата дентална хигиена.

Например, едно проучване от West Virginia University показва връзка между загуба на зъби и психични проблеми като депресия и тревожност. Вашата дентална хигиена може да има пряко въздействие върху цялото ви здраве. Друго изследване, публикувано в Списание по пародонтология, установява, че хора с периодонтални заболявания имат по-голяма вероятност да получат сърдечно-съдови заболявания.

Лошото здраве на устната кухина може да бъде действителна причина за деменция *, така че не забравяйте да ползвате четката и конеца за зъби всеки ден. Според Reuters, изследователите установили, че жени, които не си мият зъбите всеки ден са имали 65% по-голяма вероятност да получат деменция, докато при  мъжете вероятността е 22%.

Деменция може да бъде причинена от бактерия Porphyromonas gingivalis, която присъства при хора с лоша хигиена на зъбите. Инфекция в зъбите може да влезе в кръвния поток и да доведе до проблеми, свързани с мозъка. Бактериите могат да влязат в мозъка, което причинява възпаление и деструкция на невроните, което може да доведе до загуба на паметта. Това е възможно да се избегне с добри грижи за зъбите и редовни стоматологични прегледи.

  * мозъчно заболяване, което причинява загуба на когнитивните способности, достатъчно лошо, за да се отрази върху ежедневното функциониране на дадено лице.

Зъбите и качеството на живот

Качеството ни на живот има пренебрегвана, но много осезаема връзка с качеството на нашите зъби. Начинът, по който говорим, държим се, нашата увереност и самочувствие, всички те могат да бъдат повлияни силно от здравите или не до толкова зъби. Проучвания във Великобритания показват, че хората смятат загуба на зъб, като основно събитие в живота.

Ако вие сте толкова загрижени за здравето на зъбите, колкото и аз, тук има бърз преглед на ползите от здравите зъби:

• Могат да направят речта ви по-добра

• Полагане на грижи за денталното здраве помага за предотвратяване на рак

• Здравите зъби намаляват шанса за получаване на сърдечни заболявания

• Намалява стреса

• Подобрява вашето самочувствите

• Подобрява психичното ви здраве

• Води до по-добро настроение, цялостно благосъстояние и по-ниски симптоми на тревожност

Ако тези факти не са достатъчни, за да ви убедя да започнете да се грижите за зъбите си, какво друго ви трябва?

Източник: http://blogs.naturalnews.com/happens-brain-dont-take-care-teeth/

Автор:  Opencare

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×