(NaturalNews)

Каму Каму или Myciaria dubia е нискорастящ храст роден в тропическите гори на Амазонка. Той варира в размер от храст до дърво и в продължение на десетилетия дава малки червеникаво-лилави плодове, малко по-големи от череша или грозде. Плодът е кисел, поради високото му съдържание на витамин C. Това високо съдържание на витамин С го прави популярен и полезен за здравето.

Каму Каму расте свободно в тропическите гори и узрява по време на дъждовния сезон. Бере се на ръка в кану, след това се кара за обработка. Когато се използват хладилни кораби се замразява директно на кораба. Преработката включва размразяване, обелване, втечняване и сушене чрез пулверизиране, като резултатът е бледо розов прах. Прахът се превозва лесно по целия свят, като добавка или за да бъде добавян в бонбони, напитки или шейкове.

Перуанската народната медицина казва, че родните амазонци използват Каму Каму за най-различни неща, включително и като болкоуспокояващо и за борба с инфекции, инфузия на кората или стъблата за диабет и части от кората за локално лечение на ревматизъм или рани. Той е лесно преносим и достъпен източник на храна, но не винаги първият им избор, заради тръпчивия кисел вкус, който се дължи на високото съдържание на витамин С.

Защо учените се интересуват от Каму Каму

Каму Каму е електростанция от хранителни вещества, включващ 30-50 пъти повече витамин С – най-много от всеки ботанически източник в света, 10 пъти повече желязо, три пъти повече ниацин, два пъти повече рибофлавин и 50% повече фосфор от портокалите и другите цитрусови плодове. Съдържа още и бета-каротин, калий, калций, биофлавоноиди, антиоксиданти и аминокиселини. Този плод е с една от най-високите концентрации на фитохимикали в света. Счита се за антиоксидант, действа стягащо, успокояващо и е хранителен. Също така има фибри и протеини.

В Каму Каму има няколко важни аминокиселини, като валин, левцин и серин. Верижно-разклонените аминокиселини валин и левцин са от съществено значение и трябва да се получават чрез хранене. Серин е протеиногенна аминокиселина и е важен за обмяната на веществата, както и е предшественик на няколко други аминокиселини, като глицин, цистеин и триптофан.

Допълнителни фитохимикали в Каму Каму които трябва да се отбележат включват множество флавоноиди като например: антоцианини, флавоноли, флаваноли, катехини, глюкозиди, рутин и хидролизирани танини като галова киселина и елагова киселина, както показва цвета на плода. Тези полифеноли са важни, защото техните антиоксидантни и антипролиферативни свойства работят на клетъчно ниво, за да инхибират ДНК от свързване с канцерогени. Също така помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и други хронични и дегенеративни заболявания. Химиозащитният ефект се дължи на предотвратяването на оксидативния стрес.

Ползи за здравето от Каму Каму

Той е мощен антиоксидант. Голямото количество от витамин С в него лекува грип и простуда, както и се бори или предотвратява други вируси и бактерии. Той е от съществено значение за имунната система. Антиоксидантите предотвратяват увреждане на ДНК от свободните радикали, което помага за предотвратяване на заболяване. Каму каму има множество източници на природен витамин С, които работят съвместно за защита на нервната система и помагат за достигане на върха на умствените способности. Консумирането на храни, известни за подхранване на мозъка може да помогне за предотвратяване или дори обрат на натрупването на плака, което се свързва с дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и деменция.

Витамин С е от съществено значение за здравето на човека. Хората не произвеждат витамин C сами, както правят много други видове, ние трябва да го получим от хранителни източници. Приемането на пълен спектър витамин С от естествени растителни източници като Каму каму осигурява допълнителни хранителни вещества, които подобряват абсорбцията на витамин C за разлика от синтетичните източници, което го прави много по-биодостъпен и ефективен.

В допълнение към укрепването на имунната система, Каму каму се използва за подобряване на енергията и настроението. Добър е за венците, очите, кожата, косата и ноктите. Каму каму поддържа черния дроб здрав и се бори със стерилитет както при мъжете, така и при жените, смята се още, че лекува херпес. От полза е за мозъка като подкрепя нивата на серотонин за подобряване на съня, паметта и настроението. Предоставя обща подкрепа за цялостната мозъчна химия, включително инхибиране на мигрена. Каму каму поддържа нервната система здрава и подобрява зрението, предпазва от катаракта и глаукома. Някои изследвания показват, че може да бъде полезен за облекчаване на Паркинсон и болестта на Крон.

Каму каму е анти-вирусно (бори простуда и грип), противовъзпалително (облекчава артрит и други възпалителни заболявания), антиатеросклеротично (предотвратява натрупването на плака по артериите), мощен антиоксидант (клетъчна защита), антисептично (убива бактериите), анти-мутагенно (предотвратява генетични мутации, причиняващи рак), хипотензивно (понижава кръвното налягане), антиулцерозно, антигингивитно (бори гингивит), анти-хепатитно (предпазва от заболяване на черния дроб) и антидепресант.

Противовъзпалителните свойства на Каму каму го правят полезна добавка за ставите, тъй като помага за възстановяване на връзките и сухожилията, както и ставите и хрущялите чрез подкрепа на производството на колаген. Правилните хранителни вещества подобряват мускулния тонус, форма и функция.

Някои американски компании продават екстракт от Каму каму на прах и под формата на таблетки. Маркетингът им се фокусира върху съдържанието на витамин C, твърдейки, че е ефективно лечение при вирусни инфекции като херпес, настинка, грип, автоимунни заболявания и отслабване. Проучванията, които подкрепят тези твърдения са проучвания за витамин С, а не проучвания за Каму каму, въпреки това той е мощен източник на витамини, не само заради високата концентрация, а заради многобройните си източници и минералното си съдържание, което увеличава неговата бионаличност и ефективност.

Няма противопоказания за добавяне на Каму каму към хранененто. Прекомерният витамин С не е токсичен, но продължителната употреба на големи количества може да предизвика стомашно неразположение или диария. Хората, на които не се препоръчва да приемат твърде много витамин С трябва да бъдат вниматели, като тези с камъни в бъбреците. Добавянето на суперхраната Каму каму в диетата на повечето от нас, е добра идея.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Willow Tohi

By admin

One thought on “Какво трябва да знаете за каму каму”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *