(NaturalNews)

Канелата, която като цяло е оценена подправка с добрия си вкус, когато се добавя към определени храни, със сигурност върши много повече, отколкото само да подобрява вкуса. Тя е мощно антибактериално и противогъбично лечебно растение, предлагащо много предимства за човешкото тяло.

Канелата е от семейството Lauracae и нейното популярно име е Laurus Cinnamomum. Ние използваме кората, която расте във вечнозелени дървета, които достигат от 6 до 9 метра средно и са разположени в отдалечени области като Малабар, Кочин-Китай, Суматра и Източните Острови и други места. Канелата се отглежда в продължение на много дълго време и нейната терапевтична помощ не е тайна за много древни цивилизации назад във времето.

Етеричните масла на кората основно имат три активни съставки със специфични лечебни способности. Тези активни съставки са наречени канелен алдехид, цинамил ацетат и цинамил алкохол. Специфичните компоненти допринасят различните ползи на канелата върху здравето, и по-специално, антисъсирващи действия за кръвта,  антимикробна активност в организма, а също и стабилизиращ ефект върху нивото на кръвната захар.

Помощта на канелата за определени здравни състояния

Знаем, че съсирването на тромбоцитите в кръвта е нормален процес, за да се предотврати продължително кръвотечение, но могат да възникнат проблеми, ако тези тромбоцити се съсирват прекалено един с друг. Цинамалдехидът в канелата предотвратява несъразмерно съсирване на кръвта чрез ограничаване на доставката на възпалително мастна киселина от тромбоцитните мембрани, наречена арахидонова киселина. Освен действието за антисъсирване, резултатът от този химичен процес показва, че канелата има възможност за намаляване на възпалението, следователно може да се разглежда като противовъзпалителна билка.

Доказано е, че канелата е една много мощна антимикробна подправка. Тя има способност да забранява образуването и разпространението на бактерии, дрожди, гъбични материи и основно това, което се нарича кандида албиканс. Някои тестове показват, че в много случаи канелата е по-ефективна при спиране на разпространението на гъбички, отколкото обикновено използваното медицинско средство флуконазол. Въз основа на проучване, което бе публикувано в броя от август 2003 г. в Международен Вестник на Хранителна Микробиология, има основателни причини да се смята, че канелата може да се използва и като оправдана алтернатива на хранителни консерванти. Проучването показва, че само няколко капки етерични масла канела, добавена към около 85 грама морковен бульон, предотвратява развитието на патогенни агенти, наречени бацилус цереус за период от най-малко 60 дни. За сравнение, когато бульонът е оставен в студена среда, но без добавяне на канелени масла, патогените започват да се увеличават.

Нормализиращото действие на канелата върху нивото на кръвната захар може да помогне на хората с диабет тип 2, тъй като засилва положителния отговор на инсулин. Доклад, представен от Американска Земеделска Служба за Изследвания, показва, че само с половин чаена лъжичка канела всеки ден, участниците в проучването са били в състояние да покажат намаление в нивата на кръвната захар със средно 20%. В момента, в който дозите канела спират да се прилагат на дневна база, нивата на захарта в кръвта им се вдигат моментално.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: P. Simard

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×