(NaturalNews) Поздравления! Вие го направихте! Преминахте през бременността и раждането успешно и с право може да се гордеете със себе си. Сега може би се чудите какви промени да направите в диетата си, докато кърмите. Краткият отговор е: придържайте се към добре балансирана диета. Здрава мама = здраво бебе. Ако сте се хранили добре през последната година и сте имали лека бременност, то вие сте в отлична форма. Едно от многото чудеса на кърмата е, че тя може да задоволи хранителните нужди на вашето бебе, дори ако вашата диета не е съвършена. Въпреки това, тялото ви изчерпва своите запаси. Ето някои съвети, за да не се стига до там:
Яжте разнообразни и здравословни храни. Баланс и разнообразие са ключът към застраховане на тялото ви да получава хранителни вещества, нужни на вас и бебето. Плодове и зеленчуци, сложни въглехидрати, протеини, добри мазнини – всеки ден. Разнообразният хранителен режим на майката позволява на бебето да се запознае с различни вкусове и по-късно, при захранването, ще му е много по-лесно. Уверете се, че приемате много зеленчуци, протеини и пробиотици.

Избягвайте токсични съставки. Ако токсичните съставки в храната „замърсяват“ вашето тяло, помислете как се отразяват на вашето бебе! С кърменето спестявате доста пари за адаптирано мляко –  вложете ги в биологични храни. Избягвайте мазнините от месото (химикалите се съхраняват  там), освен ако не е месо от животно, хранено с трева (тогава са добри мазнини); бъдете придирчиви, относно това каква риба ядете или просто набавяйте омега 3-мастни киселини  от ленено семе, семена от чиа или орехи. Уверете се, че водата, която пиете е чиста.

Не бройте калориите. Сега не е времето да се опитвате да свалите натрупаните килограми. Подарете си една година, за да се върнете обратно към теглото от преди бременността. Вашето тяло работи по въпроса, но има по-важни неща, отколкото теглото: повторно укрепване на костите, свиване на матката, регулиране нивата на течности (като например допълнителната кръв по време на бременност). Просто – кърменето ще помогне с тези неща. Много жени чувстват  контракции на матката в първите дни и седмици на кърменето. Яжте, когато сте гладни – а вие ще бъдете гладни.

Пийте много вода. Всеки път, когато седнете изпивайте по чаша вода. Противно на очакванията, стойте далеч от млякото.  Изследвания казват, че може да се отдадете на една кофеинова напитка на ден, но тя навлиза в млякото, така че не пийте точно преди кърмене. Най-добре да избягвате употребата на алкохол, той  също влиза директно в кърмата.

Ако срещнете проблеми, водете си дневник на храните. Понякога това, което ядете може да е трудно за храносмилане и да раздразни стомахчето на бебето и да доведе до колики. Ако забележите кожна реакция, хрипове или зелени, слузести изпражнения, то това е знак, че може да има алергична реакция. Много често неща, като млечна непоносимост, могат да се предадат и да се прояват в различни, трудни за откриване начини. Журналът на храните може да ви помогне в такива ситуации. Ако всичко друго не проработи, просто в продължение на две седмици яжте банани, ориз, ябълки, препечен хляб, за да се изчисти вашата и на бебето система. След това бавно започнете да добавяте нещата обратно, като следите за реакции. Повечето зеленчуци са безопасни и е добре да се започне с тях.

Какво, ако само диета не е достачно?

Понякога само диета, пък била тя и много здравословна, не е достатъчна.

Продължавайте да приемате витамини. Бебето ще има няколко периода на интензивен растеж, когато вашата енергия и резерви ще се изтощават. Най-добре е да продължавате да приемате витамини за бременни. Има няколко важни хранителни вещества, които няма да получите достатъчно само чрез храна:

• Калций / Магнезий / витамин D
• Хром
• ДХА мастни киселини
• Желязо
• Витамин C

Други съвети

Недостатъчната кърма  често  е свързана с неправилно хранене, стрес, липса на почивка. Опитайте билкови смеси или чай за кърмачки. Помислете за билкови добавки, които насърчават производството на кърма: пореч, сминдух. Други билки в подкрепа на хормони (и черния дроб), като глухарче, люцерна и водорасли.

Избягвайте: градински чай, магданоз, мащерка.

Жените са създадени за това. Кърменето е любящ подарък, който може да направите на детето си. Успех!

Автор:  Willow Tohi

Източник: http://www.naturalnews.com/042633_breastfeeding_healthy_diet_nutrients.html#ixzz2ibvjgF00

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Каквa е перфектната диета на здравата, кърмеща майка?”
  1. Кърмете колкото можете повече и никака диета не ви трябва , всичко отива в кърмата и след три месеца никой няма да предположи,че сте раждали 🙂

Напиши коментар

Добави обява

×
×