(NaturalNews) Астрагал расте свободно в Корея, Монголия, Япония, Тайван и северната част на Китай. Известно на китайски като Huang Qi, той е бил използван като лекарство за повече от 1000 години. В класическия си трактат, Шен Нунг, основател на китайската билкова медицина, класифицира Huang Qi като най-добра билка. Една от най-добрите му ползи за здравето е способността му да стимулира имунитета.

Онкологични пациенти, подложени на химиотерапия не само, че изпитват странични ефекти като гадене и загуба на коса, но също страдат от срив в имунитета. Някои от тези пациенти, които избират да продължат химиотерапията се чудят какво могат да направят, за да се защитят и да стимулират имунната си система. Наложително е да се попречи на броя на белите кръвни клетки да спаднат прекалено ниско, в противен случай пациентите може да се поддадат на сериозни вторични инфекции, които понякога могат да бъдат фатални.

При запитване към д-р Марк Стенглер, той препоръчал корен от астрагал. Според него тази китайска билка е „една от най-добрите дългосрочни имунни тоници.“ В Китай, Япония и дори някои северноамерикански болници, астрагал се използва за предпазване на пациентите от странични ефекти при химиотерапия.

Как астрагал повишава имунитета?

Подобно на ехинацея, астрагал повишава имунитета чрез повишаване  нивата на някои видове имунни клетки, които се борят с болестотворните нашественици. Те включват макрофаги и естествени клетки-убийци. Първите „консумират“ микробните врагове, докато вторите и унищожават вирусите и раковите клетки.

Астрагал повишава нивата на антитела на организма. Тези съединения се свързват с чужди натрапници и се поемат от имунната система, за да ги унищожи.

Освен това, астрагал стимулира производството на интерферон, който е мощно антивирусно съединение, което спира вирусната репликация. Едно проучване установява, че нивата на интерферон остават повишени два месеца след като консумацията на астрагал е прекратена.

Астрагал дори поддържа костния мозък, мястото на зреене на белите кръвни клетки. Изследванията, провеждани върху животни установяват, че астрагал разширява армията от бели кръвни клетки . Едно проучване, проведено в Университета на Тексас, разкрива, че астрагал възстановява и подобрява функцията на белите кръвни клетки, извлечени от страдащите от рак. Забележително е, че някои от повредените бели кръвни клетки в действителност са по-активни в сравнение с нормалните такива, взети от здрави лица.

Някои предварителни проучвания в Китай са предположили, че астрагал не само подобрява функцията на имунната система, но също така увеличава процента на оцеляване на някои хора, страдащи от рак.

Предпазва от настинки

В традиционната китайска медицина астрагал се използва, за да помогне за предотвратяване на настинки и инфекции на горните дихателни пътища. Китайските клинични проучвания показват, че астрагал е ефективен при предотвратяване на настинки. Едно специално проучване в Китай, обхващащо 1000 пациенти с нарушен имунитет, установило, че тези, които консумират астрагал (таблетки или назални спрейове) са получили по-малко настинки и по-леки симптоми.

Други приложения

В китайската медицина тази билка се използва за нощно изпотяване, дефицит на чи (характеризира се с умора, слабост и липса на апетит) и диария. Той също така помага на лица, които са податливи на астма и хора с диабет. Обикновено се използва в билкови формули, включващи също така и други билки, добавя се към ориз и супи.

 Използване на астрагал

Корен от астрагал обикновено се използва в различни форми, включително сушени корени, тинктури, екстракти на флуидите, сух прах от корен, капсули и таблетки.

Тъй като астрагал стимулира имунитета, той може да повлияе на лекарства, които са умишлено използвани за потискане на имунната система, както в случаите на лица, които са получили трансплантации на органи.

Най-общо казано, астрагал е относително безопасна билка, която може да се използва за дългосрочна подкрепа на имунната система. Въпреки това, хората с повишена температура или автоимунни заболявания, трябва да бъдат внимателни. Трябва също да се отбележи, че астрагал трябва да се използва като част от цялостен лечебен режим, а не като самостоятелно „лечение“ за всяка болест.
Източник: http://www.naturalnews.com/045002_astragalus_cancer_immune_system.html#ixzz30zv4jtR9

Автор: Reuben Chow

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×